Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine

Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine

Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine

Mój nowy eksperyment, polegający na połączeniu smaków charakterystycznych dla chleba litewskiego z metodą Tartine. Jest to zatem chleb pszenny robiony na pszennym zakwasie, jednakże z dodatkiem zaparzanej mąki żytniej, ciemnego żytniego słodu litewskiego i dużą ilością kminku. Chleb wyszedł delikatny, a zarazem bardzo aromatyczny i smaczny :)  Zaparka 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) 50 g żytnia t 2000 100 g woda wrzątek 2-3 g słód jęczmienny lub żytn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.