wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją podać jako danie obiadowe, lub jako przekąskę. Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom 😋. Tarta z groszkiem i marchewką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonej marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki
Kulinarne przygody Gatitysernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam(...)minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 minut w fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi, mrożonymi truskawkami
Dzieje kuchennej Wiewiórynadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :) Składniki ciasta: 125 gramów margaryny , 1 szklanka cukru , 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego
Codzienna kuchnia niecodziennaCrazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka(...)minut, aż mleko zacznie się pienić. Suche składniki (mąka, sól, proszek) mieszamy hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Jak przygotować ekspresowe paluchy z ciasta drożdżowego? Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, który smarujemy sosem, obsypujemy listkami tymianku, obkładamy do połowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny. Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny(...)Dodaj zakwas, sól i zmielony słód. Dokładnie wymieszaj i pozwól fermentować pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, około 2-3 godzin (w zależności od temperatury otoczenia). W ciągu tego czasu ciasto zwiększy swoją objętość o około 1/3. Co pół godziny ciasto rozciągnj i złóż. Ciasto nie będzie bardzo zwięzłe, a przy składaniu trzeba będzie podsypywać mąką, jednak z każdym razem będzie
Grahamka, weka i kajzerkaprzygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję herbatniki: Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję(...)wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam d o wystudzenia. Końcowe przygotowanie sernika: Gdy galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek. Następnie sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut
Uwaga Babcia Gotujesmakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzerabiam je po swojemu i wtedy z czystym sumieniem mogę się delektować takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko . Do jego wykonania nie trzeba też wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): spód 20 dag płatków owsianych(...)dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: ok. 30 minut plus schładzanie
Pobite gary BarbarySwój kolor zawdzięcza mango :) Ale nie jest to słodkie, mdłe ciasto. Zostało podkręcone świeżym imbirem i ostrą papryczką. ciasto : 200 ml pulpy z mango* świeżo starty imbir (10 – 12 g), 150 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 100 g masła, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia(...)pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. Krem: do mango dodać
królestwo garówbyło żeby je kupić. A że teraz akurat miałam ochotę na sernik na zimno, więc gdy tylko nadarzyła się ku temu okazja postanowiłam od razu wejść w ich posiadanie. Sernik przygotowuje się szybko, najdłużej z tego wszystkiego czeka się na tężenie galaretek. Takie ciasto bez pieczenia jest idealne dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i przy okazji chcą
psgotujemydoskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki
Ogrodnik w podróżymiękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy
Anioły w kuchnirówne części. Każdą z tych części podzielić na 3 kolejne równe części/kliny (wyglądem przypominające małe kawałki pizzy - o tak jak tutaj , autor: Cooking Classy). Każdy z klinów ciasta zwinąć zaczynając od szerokiej (zewnętrznej) krawędzi do środka tworząc rogaliki ( o tak jak tutaj , autor; Cooking Classy), pilnując, aby końcówka klina (szpic) była zawsze na spodzie rogalika. Blachę z wyposażenia(...)półka) i piec przez 15 - 19 minut, aż ładnie się zarumienią. Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorące rogaliki posmarować roztopionym masłem (3 łyżki). Rogaliki podawać na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. 4 i 1/2 szklanki to standardowa ilość mąki pszennej, która jest potrzebna do przygotowania rogalików według
Gospodyni MiejskaOdstawiłam do ostudzenia masę chałwowo-śmietankową. Ser wyłożyłam do miski, dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy i pozostałą część zblendowanej chałwy. Kiedy masa śmietankowo - chałwowa była zimna dolałam do sera i wymieszałam. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudziłam. Dodałam do masy. Całość zmiksowałam i wyłożyłam na upieczony spód ciasteczkowy. Wstawiłam do lodówki(...)czasie zrobiłam polewę. Masło, pokruszoną czekoladę, cukier rozpuściłam i dodałam kakao. Dolałam odrobinę wody. Całość chwilkę podgrzałam i dolałam śmietankę. Ostudzoną polewą polałam ciasto. Wstawiłam na noc do lodówki a na drugi dzień mieliśmy przepyszne ciastko do kawy. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąplacka odłóżcie 1 łyżkę i dodajcie ją do groszku. Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty. Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym forma w wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki
Posadzone i zjedzone