Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również dzieci. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy. Przepis pochodzi ze strony" Bernika mój kulinarny pamiętnik(...)Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę. Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie
Krakowskie smaki Anicukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)zaczyn ruszył. Roztapiamy margarynę, pilnując by się nie zagotowała i odstawiamy, by nieco przestygła. Nie musi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojgazagościłyby w mojej kuchni. Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :) Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej , pół szklanki ciepłego mleka , 2,5 dkg świeżych drożdży , 1 jajko , 1/4 kostki masła
Codzienna kuchnia niecodziennaszybka i (nie)banalna przekąska ze szparagami. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, zabrana np. na piknik. Boczek możecie zamienić na szynkę a żółty ser np. na mozzarellę - też wyjdzie pysznie :) Ilość porcji zależna będzie od ilości użytego przez Was ciasta francuskiego oraz od wielkości preferowanych porcji. Mi wyszło 8 dużych porcji :) Składniki na 8 sztuk
My simple kitchenOpis Brownie: Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto to ma formę ciasta płaskiego. Najczęściej w restauracjach podawane jest na ciepło w postaci małych kwadracików z dodatkiem lodów, ale możemy podawać też na zimno. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Zmiksowaną masę przekładamy do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem ciasto kroimy na małe kwadraciki. Ciasto możemy podawać na ciepło z lodami lub ze świeżymi owocami. Artykuł Brownie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagzrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony
CookYourselfłyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 4 łyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao jajko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli zimna woda Oraz: łyżeczka masła wiórki kokosowe tortownica 26 cm Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej jakości(...)ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Tortownicę smarujemy masłem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko, najlepiej pulsacyjnymi obrotami ponownie mieszamy. I teraz stopniowo dodajemy po łyżce wody, do momentu aż powstanie
Dieta moja pasjamożna! Wyszły właśnie takie jak lubimy (jeśli nas czytacie, to znacie już nasze "pierogowe wymogi"). Cienkie, delikatne ciasto, a w nim na bogato - dużo farszu, mocno doprawionego. Kolejny raz pojawił się spór: czy lepsze są na ciepło, na zimno, a może te do których na końcu dodałyśmy jeszcze odrobinę farszu mięsnego. Trudno jest się zdecydować. Trudno jest się określić(...)zgłodniejesz, lub gdy będziesz szukać inspiracji. Aby Ci nic nie umknęło: Zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku: tutaj Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj . Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY A jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz
Wypisz WymalujPogoda na tegoroczną majówkę zapowiada się dość kapryśnie, mi jednak dalej marzy się piknik – kto wie, może się uda :) Jeśli tak, mam dla Was kolejną
Ciastkozercykaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło z kwaśną śmietaną. Na zimno też jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko
moj przepis naprzygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące, smaczne, zdrowe, jako przekąska genialne. Składniki: 500 g maki pszennej ( użyłam typ 405), 2 łyżki oleju(...)mielona do smaku, 2-3 łyżki wody, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut. Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy
Moniki Smakołykiszpinakiem i łososiem Drukuj przepis Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina Składniki Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio, sok z 1/4 cytryny, 100 g łososia wędzonego na zimno, 100 g kremowego serka kanapkowego, sól i pieprz do smaku Przepis 1 Na stolnicę
Kuchnia Bazyliizimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne. Taka pieczona rolada serowa z mięsem mielonym nie tylko znakomicie smakuje ale i świetnie wygląda. Robię ją w różnych wariantach smakowych i znacie ją już w wersji z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – rolada serowa z mięsem mielonym: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki(...)smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Farsz wyłożyć na części wierzchniej ciasta a następnie zwinąć w roladę. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Pieczoną roladę serową z mięsem mielonym polecam podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Chcąc podawać roladę na ciepło należy kroić ją na grubsze plastry
Ola la LCHFnadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu czy nie czuć zimna. Wszystko staje się piękne, różowe, przyjazne. Aż do chwili, gdy przestanie działać. Wtedy znów sięgasz po czekoladę, uzależniony jak narkoman, chcesz poczuć się jak na haju. A co powiesz na ciasto czekoladowe? Bardzo czekoladowe...? Kiedy znalazłam tę recepturę, wiedziałam, że upiekę. Ciasto lepkie, wilgotne
W kuchni Karmel-itkiSkraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował… Sernik z wiśniami na kruchym spodzie Składniki na kruchy spód(...)laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu Sernik z wiśniami - składniki na masę serową Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy to szybko wyrabiamy w rękach
Pyza i Surówka