Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą
Poezja smakukrówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart Chińskie ciasteczka z wróżbą Sernik na zimno z malinami Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami Piankowy torcik truskawkowy
Kulinarne Przebojeherbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy. Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie pasuję do zielonej herbaty lub użyć maleńkich bezików i blanszowanych migdałów. Można(...)śmietany Składniki na krem 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka herbaty Matcha 100 ml śmietany 30% zimna Dodatkowo do przybrania 10 sztuk truskawek 10 sztuk bezików opcjonalnie 1/2 szklanki migdałów blanszowanych opcjonalnie Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć
SprawdzonaKuchnia.plOstatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania w pudełko jako posiłek do pracy/szko(...)smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami. 5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie zlepiamy brzegi. 6. Pierożki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wcinamy je od razu na ciepło, lub jeżeli mamy na tyle silnej woli - później na zimno. W obu przypadkach smakują pysznie
Bananowe PoleDelikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 330 ml śmietanki
Smakołyki AsiNiesamowite ciasto z warzywem. Królową jesieni, którą można wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3
Truskawkowa FiestaFioletowe runo, czyli jagodowy sernik na zimno. Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję! Dlatego tym razem pokusiłam się
Słodki ZakątekDietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarneDietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarnePrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce
Czerwień i błękitMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujeKANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść razem. Foremki na tartaletki natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie
KUCHARNIASernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz, w postaci małych ciepłych lodów. Ciepłe lody to przez moje dzieci produkt nieznany, ale to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wówczas był to nie lada frykas. Nie wiem jak z dostępnością takich lodów w innych sklepach(...)raczej produkt na wymarciu), ja swoje kupiłam w Lidlu (są tam chyba od zawsze...). Przepis dostałam od Dobrej Znajomej. Choć na rodzinnych imprezach ciasto pojawia się już od kilku dobrych lat, to ja osobiście sięgam do tej wersji przepisu po raz pierwszy. Choć może nie są to zdrowe składniki, to niekiedy warto zaszaleć. Wszak nie trzeba żyć na samych zdrowych
Smaczne ZdroweOstatnio postawiłam na serniki. Nie te na zimno, tylko te pieczone. Zmieniam tylko owoce, masę, zawsze wychodzi tak samo smacznie. A Wy lubicie serniki? Jeśli takie wilgotne, rozpływające się w ustach, to zapraszam na ten, w 100 procentach się w nim rozsmakujecie. Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie(...)mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową.wykładamy na nią połówki czereśni lub wiśni, wciskając owoce delikatnie w ciasto.Pieczemy 60 minut . Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec również w piekarniku, w tortownicy o wymiarze 28 cm, piekąc godzinę w 180 s. Serniczek podałam na pięknym, pudrowym talerzu od GALERIA- CUDA ŚWIATA . Zaglądnijcie koniecznie
Z Majeczką w kuchnipieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia. Poncz do nasączania biszkopty – zaparzyć kawę odrobiną wrzącej wody, przecedzić. Kawa musi być czysta bez fusów. Do kawy dolać rum, wymieszać. Jak biszkopt jest już całkowicie(...)kremu. Przygotowanie galaretki – galaretki wysypać do dużej miski, zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła. Jak już jest zimna dodać maliny i odstawić do stężenia. Jak już zacznie gęstnieć wylać galaretkę z owocami na zimne ciasto. Odstawić do całkowitego stężenia. Przygotowanie kremu – żelatynę wsypać do kubka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie zalać żelatynę
Kuchnia Pokoleń