Ostatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania w pudełko jako posiłek do pracy/szko(...)smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami. 5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie zlepiamy brzegi. 6. Pierożki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wcinamy je od razu na ciepło, lub jeżeli mamy na tyle silnej woli - później na zimno. W obu przypadkach smakują pysznie
Bananowe PoleDelikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 330 ml śmietanki
Smakołyki AsiNiesamowite ciasto z warzywem. Królową jesieni, którą można wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3
Truskawkowa FiestaFioletowe runo, czyli jagodowy sernik na zimno. Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję! Dlatego tym razem pokusiłam się
Słodki ZakątekDietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarneDietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarneMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujeKANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść razem. Foremki na tartaletki natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie
KUCHARNIASernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz, w postaci małych ciepłych lodów. Ciepłe lody to przez moje dzieci produkt nieznany, ale to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wówczas był to nie lada frykas. Nie wiem jak z dostępnością takich lodów w innych sklepach(...)raczej produkt na wymarciu), ja swoje kupiłam w Lidlu (są tam chyba od zawsze...). Przepis dostałam od Dobrej Znajomej. Choć na rodzinnych imprezach ciasto pojawia się już od kilku dobrych lat, to ja osobiście sięgam do tej wersji przepisu po raz pierwszy. Choć może nie są to zdrowe składniki, to niekiedy warto zaszaleć. Wszak nie trzeba żyć na samych zdrowych
Smaczne ZdroweOstatnio postawiłam na serniki. Nie te na zimno, tylko te pieczone. Zmieniam tylko owoce, masę, zawsze wychodzi tak samo smacznie. A Wy lubicie serniki? Jeśli takie wilgotne, rozpływające się w ustach, to zapraszam na ten, w 100 procentach się w nim rozsmakujecie. Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie(...)mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową.wykładamy na nią połówki czereśni lub wiśni, wciskając owoce delikatnie w ciasto.Pieczemy 60 minut . Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec również w piekarniku, w tortownicy o wymiarze 28 cm, piekąc godzinę w 180 s. Serniczek podałam na pięknym, pudrowym talerzu od GALERIA- CUDA ŚWIATA . Zaglądnijcie koniecznie
Z Majeczką w kuchnipieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia. Poncz do nasączania biszkopty – zaparzyć kawę odrobiną wrzącej wody, przecedzić. Kawa musi być czysta bez fusów. Do kawy dolać rum, wymieszać. Jak biszkopt jest już całkowicie(...)kremu. Przygotowanie galaretki – galaretki wysypać do dużej miski, zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła. Jak już jest zimna dodać maliny i odstawić do stężenia. Jak już zacznie gęstnieć wylać galaretkę z owocami na zimne ciasto. Odstawić do całkowitego stężenia. Przygotowanie kremu – żelatynę wsypać do kubka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie zalać żelatynę
Kuchnia PokoleńOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na
zdrowo i aktywniemieściło się w dłoniach ; ) ehh i jak tu uzbierać odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać ją w słoiczku na rozpoczynającą się właśnie Majówkę, na której sprawdzi się również chłodnik oraz ciasto kruche z rabarbarem - w typowo majówkowym klimacie ;). SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 150 – 200 g szczawiu ( im większy
RAROSSAlatu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe Potrzebujesz: 300g mąki krupczatki 1 żółtko 2 łyżki(...)cytryny 150g malin 100g jeżyn 1 czubata łyżka cukru Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę, cukier, masło, sól, wodę i skórkę z cytryny wymieszaj i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły placuszek. 4. Maliny wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanalupacza oraz dodalam troche egzotycznych dodatkow takich jak chili i kolendra, aby dodac im nieco wyrazu. Ziemniaczano - rybne placuszki sa wspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami. Ja zaserwowalam f ishcakesy(...)nastepnie splaszczyc je formujac placuszki. Smazyc po kilka minut z kazdej strony az ladnie sie zrumienia. Rada - aby ciasto nie przylepialo sie do rak i mozna bylo formowac ladne kulki, dlonie nalezy zwilzyc zimna woda ! Kotleciki podawac na cieplo lub na zimno z ulubionym sosem. Smacznego
Codzienne Gotowanie