białko na sztywno dosypując powoli łyżkę cukru. Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ). Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem. Zajadamy! Z dokładką! Smacznego
Ostra na SłodkoCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości
Smakołyki Berenikibudyniami i cały czas, energicznie mieszamy masę trzepaczką. Gorący i gęsty zielony budyń wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy je powierzchnię. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Zielone galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć dodajemy ją do ubitej z 2 łyżkami cukru śmietany. Miksujemy tylko do mementu, aż masy dobrze się połączą. Śmietanową
MyCookBook.plulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje równie dobrze… nie zapomnijcie o połączeniu ze szklanką schłodzonej Coca
kuron.com.plPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaowocowym. Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę. Jogurtowe ciasto z rabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła
Przysmaki Karolkisię świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 15 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniSzybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię. 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Malinowa pianka i wykończenie : 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana
cucinareSzybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię. 5. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Malinowa pianka i wykończenie : 1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki. 2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana
cucinareporem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe(...)daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe koszyczki wielkanocne Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody Gatityczasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser, jak i drugie śniadanie, słodki podwieczorek czy randkę
Ostra na Słodkopewnego czasu chodzą za mną serniki - te pieczone i te na zimno. Tym razem postawiłam na sernik pieczony i wykorzystałam królujące obecnie owoce - czereśnie. Wyszło bardzo smakowicie :) Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ), dlatego niektóre płynne składniki podane są w gramach. Ciasto kakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi
My simple kitchenpiekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować. Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych
Moniki SmakołykiSezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa
Via Gustododatek, niemal przyprawa. My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania w mikrofiali. Ze względu na mocno chlebowy charakter nie robi się gumowata
Niedzielny kucharz