ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:138/444)

Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami 170

naleśniki w wytrawnej wersji. Nie z kapusta kiszona czy mięsem, ale z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami. Idealna jako przekąska na zimno lub na ciepło. Bardzo szybkie w przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie.  Ciasto na naleśniki , moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka i przepyszne! Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami(...)naleśników Składniki: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy farsz 100 g kaszy kuskus 200 g szpinaku baby 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3 szklanki czarnych oliwek dodatkowo 5 łyżeczek czarnuszki 5 łyżeczek oleju rzepakowego

Moja smaczna kuchnia
Sernik na zimno z galaretką 116

telefon. M: Hej co ty na to, żebyśmy Cię jutro odwiedzili? J: Ja nie ma problemu, zapraszam :) I nagle żarówka nad głową jakie ciasto zrobić by zadowolić podniebienie 6 latka :D Padło na sernik na zimno, nigdy nie robiła, ale chyba to nie jest trudne. Szybkie zakupy twarożku i śmietany, resztę tego co chcę użyć chyba(...)wystudzony bakaliowy spód. Na masę twarogową wykładamy pokrojone na paski brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia uważając, żeby nie zaczęła się ścinać. Zalewamy wierzch ciasta chłodną galaretką. Całość wkładamy do lodówki na godzinę. A potem tylko czekać na ocenę gości. PS. Sześciolatek powiedział, że dobre :) Uff udało się znowu ciotce-psotce

Emskie Smaki
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 186

najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek

moj przepis na
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 182

ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy

Kulinarne zapędy Kokosa
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 189

Beef Wellington, czyli polędwica wołowa w cieście francuskim, wg Gordona Ramsaya. Danie idealne na wykwintny świąteczny obiad, ale nie tylko. Taka polędwica jest genialna w smaku zarówno na ciepło, jak i później na zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej(...)francuskie, zwijamy bardzo dokładnie wokół mięsa, ponownie zakładamy folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na kolejne 10-15 minut. Ja pominęłam ten etap, rozłożyłam od razu plastry szynki na cieście francuskim, rozsmarowałam na szynce pieczarki i ułożyłam mięso. Wszystko razem dokładnie zawinęłam i umieściłam na kilka minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso nacinamy delikatnie i smarujemy rozbełtanym żółtkiem

Smaczne Zdrowe
Fioletowa ruletka 142

suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło. Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół. Warstwy: 1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker 600 ml mleka 400g borówek lub jagód 3 galaretki w kolorze fioletowym 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy(...)wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą  masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła. Drugą połowę sernika na zimno robimy zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli 300 ml mleka i pozostała 1/2 opakowania

Malinowe Pocałunki
Placuszki dyniowe na słodko 180

doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki: 500 g białego sera na sernik 500 g g   pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
W poszukiwaniu babki 150

Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie. Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo

Przysmaki Karolki
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 106

pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.   Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód. TARTA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM Czas przygotowanie 60 minut

HealthyCreations
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 595

czebureki, łącznie z ciastem parzonym Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet. Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi(...)pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem, za to ziemniaczane, z pierogów ruskich, z małą modyfikacją, pasuje tutaj idealnie. Na pewno następnym razem, spróbuję wersji z ciastem parzonym i może nadzieniem z kaszy? Monia, jeśli to czytasz, to tak, przerwałam dietę i spróbowałam tych pierogów I nie żałuję {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads

Mieszam w Garnku
Śliwkowiec z Kruszonką 143

średnie jaja ja dałam M  2 żółtka ok 50 dag śliwek   Składniki na kruszonkę: 10 dag margaryny- musi być zimna 2 łyżki cukru ja dałam kryształu 5 łyżek mąki 3 krople olejku pomarańczowego do ciasta Sposób Wykonania:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę, kroimy w połowę oraz na ósemki jak nam wygodniej. Margarynę kroję w plastry, wrzucam

Gotowanie Patki
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 186

dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych(...)szklankę mąki i energicznie mieszać , aż masa zbije się w kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Gdy masa jest już całkowicie zimna dodawać po jednym jajku i ucierać masę mikserem. Na koniec uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstego budyniu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego

Malinowa Kawiarenka
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem 74

przypadku mogę powiedzieć, że to pyszne owoce i warzywa odkryły mnie Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood . Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant

Słodki sentyment
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem 109

przypadku mogę powiedzieć, że to pyszne owoce i warzywa odkryły mnie Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood . Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant

Słodki sentyment
Bułka brudasek 202

ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka razy jeszcze wyrobię pozbywając się w ten sposób gazów z ciasta  - stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem na kawałki    - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli      - tak przygotowany placek(...)wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy) - gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno   WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek   resztę ciasta wykorzystałam do innych celów  - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując

Basia w kuchni