ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:53/212)

Sernik z ciasteczkami oreo 505

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wyśmienity sernik z czekoladowymi ciasteczkami oreo. Jest niezwykle kremowy, delikatny i baardzo smaczny. Posmakuje małym i dużym smakoszom ciastek

Marta Gotuje
Ciasto makowo-jabłkowe 104

Połączenie dwóch pysznych ciast: makowca i jabłecznika. Wspaniałe złożenie klasycznych smaków, które (przynajmniej mi) kojarzy się ze świętami i wypoczynkiem. Jeśli na waszym świątecznym stole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny

Milion Smaków
Słodkie środy - Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką 257

barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta.  Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką  SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Warstwa jabłek:  Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 180

muszą wystrzegać się pewnych składników powiedzą, że lubią, ale nie mogą lub jedynie od czasu do czasu. Moim zdaniem ten placek, jest takim ciastem, na które można sobie pozwolić częściej niż tylko od święta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka(...)pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów włoskich

Be Fit Be Strong
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 539

święta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie i nie opada, a do tego ma w sobie tylko odrobinę mąki. Zobaczcie sami jak łatwo od dziś można upiec dobry sernik   Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego  6 jajek(...)mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej

Z Majeczką w kuchni
Pierniczki najlepsze 108

się kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać

Milion Smaków
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 173

wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać(...)Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia- u mnie 15 x 15.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem.Wierzch posypujemy

Słodkie Przyjemności
Odrywane bułeczki z masą krówkową 196

Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie  znalazłam tam >klik!<  Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik w kruchym cieście. 206

dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście:  na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny

Rozpustne gotowanie
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 230

jakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe.WYKONANIE:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować(...)panierkę z cukru kryształu. Do tego idealne (choć "nerwochłonne" bo bezglutenowe) ciasto i mamy kompozycję idealną. Co prawda nie idziemy do końca śladami naszego Mistrza (Kochanego Tatusia i Dziadzia), bo nie wycinamy ich według szablonu, ale to tylko dlatego, że mamy trudnego przeciwnika w postaci bezglutenowego ciasta. Nie jest ono łatwe do przezwyciężenia, ale to tylko kwestia wprawy

Wypisz Wymaluj
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 264

Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie

Kolizje Smaków
Ciasteczka na choinkę 162

Święta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru(...)opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni ☺ My użyliśmy gotowych pisaków cukrowych Dr Oetker, dostępnych

Ania i Marcin gotują
Pierniczki świąteczne 181

korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości(...)minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt. Wskazówka: Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać

upichcic
Makowiec świąteczny. 244

skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 152

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)Cynamon w puszce ;) dziękuję za tak miły prezent jakim jest to wyróżnienie ;) Moje odpowiedzi: 1. Twoje najmilsze wspomnienie ? zbyt dużo takich momentów ;) 2. Czym są dla Ciebie święta ? kojarzą mi się ze sprzątaniem i gotowaniem do późnych godzin wieczornych ;), jakoś nigdy nie wyczuwałam u mnie szczególnie rodzinnej atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość