ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:44/212)

Świąteczne ciasteczka cynamonowe 195

sobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami. Świąteczne ciasteczka cynamonowe Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 450 szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Tort Ambasador 465

zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia.  Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec najprostszy 139

Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona

Z Kuchni Do Kuchni
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 224

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .  Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.  Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw

Takie tam pichcenie
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 199

oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru(...)przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki

Mieszam w Garnku
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 472

Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.  Składniki: * 1,2 kg mąki      * 2 szklanki cukru  * 1/2 litra miodu  * 150 g masła * 100 g smalcu  * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka  * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody  Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier

Anioły w kuchni
bananowiec z pianką 209

myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowa panienka z kremem budyniowym 155

Jestem wielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję. Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com

Milion Smaków
Mazurek marcepanowy 139

Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego.  Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w  proszku 2 łyżki gorącej wody

Wielki apetyt
Pierniczki świąteczne 169

potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 453

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty

Słodka Strona
Orzechowiec 178

moim domu. Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 200

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka(...)niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru

Moja Delicja
Lukrowane pierniki na miodzie 171

Lukrowane pierniki z przyprawami korzennymi swoim smakiem i zapachem przypominają nam o nadchodzących świętach. Ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale na szczęście możemy, a nawet

Przepisy Kulinarne