Taki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy . W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane(...)weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZ okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny
kulinarnyJaszybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany 12 % albo 18 % kostka masła albo margaryny ( z masłem(...)zdecydowanie lepsze ) Sposób przygotowania: Wysypać mąkę na blat , dodać śmietanę i masło. Posiekać nożem i zagnieść ciasto w formę kuli. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować na kształt koła i podzielić koło na trójkąty ( tak jak byśmy kroili tort ) Na każdy trójkącik wykładamy nutellę ( w szerszej części trójkąta
Słodkości i nie tylkoPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma
RAROSSAbyło naprawdę bardzo miłe doświadczenie! Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuję grupa „ Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ", gdzie do dziś spotykam się z wieloma miłymi opiniami, przydatnymi poradami i przede wszystkim BARDZO życzliwymi ludźmi (pozdrawiam wszystkie Panie <3). We wrześniu miałam(...)przyjemność być Blogerem Tygodnia na serwisie Gotujmy.pl. Wywiad możecie przeczytać tutaj- klik . W październiku na Nastoletnich opublikowałam przepis na Ciasto Bounty (przepis---> klik ). Bardzo długo krążyło w sieci i do dziś jest jednym z najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu. Mniej miłym wspomnieniem jest dla mnie przepis na Chlebek Wiedeński ( klik
Nastoletnie WypiekanieOdliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego(...)mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie
Moje Małe Czarowaniesię czy planujecie już świąteczne wypieki? Ostatnio bardzo często zostają mi w kuchni białka, a w związku z tym, że w święta jest to całkowicie normalne, pomyślałam, że tegoroczne świąteczne propozycje rozpocznę od świątecznego ciasta z białek . Jesteście zainteresowani? Ciasto przepełnione bakaliami z dodatkiem czekolady. Idealne na świąteczny stół. Zapraszam! Składniki na świąteczne ciasto z białek
Słodkie PrzyjemnościCoś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia
kuchcikowniaUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam
Słodkie okruszkiNa weekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu
Słodkie okruszkijest wyważona w smaku. Ciasto (jak sama nazwa wskazuje) składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę, że na raz dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też(...)rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com. Dla mojej rodziny robiłam to ciasto kilkukrotnie, ponieważ wszyscy za nim przepadają. Za każdym razem się udało. Z czystym sumieniem polecam więc je i Wam :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 85 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
MyCookBook.plŚwięta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie
Moje Małe Czarowaniemasą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki (na 1 blok prostokątny, forma do pieczenia: 25x 10 cm, tzw. "keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej
Mango Papaja