najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy
Wanilia i Kardamonklasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj przepis na pyszne ciasto z ananasem i dodatkiem kokosa. Lekkie i winne w smaku, świetne na nadchodzące święta. Jeśli ktoś lubi ananasy (jak ja) to ciasto będzie idealne. Polecam serdecznie! Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc coraz częściej zastanawiacie się pewnie co przygotować aby zadowolić podniebienia rodziny. Keks z dodatkiem rumu i dużej ilości bakalii znajdzie na pewno wielu amatorów słodkich wypieków do kawy. Ciasto podałam na talerzyku "Antonio" z Porcelany Bogucice. Ciasto: 250g margaryny 1 szkl cukru 4 jajka 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki
Smakołyki AsiDziś zupełnie prosto i dla odmiany wytrawnie. Jak wiemy, niektóre potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu
Domowe ciastaMimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała
Taste TherapyKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo
Smaczna PyzaSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości
karmelowyposzczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają(...)mrozu!) lub piwnica. Najlepiej jeśli tak przygotowane ciasto leżakuje ok. 4-6 tygodni. Jednak jeśli o pierniku przypomnieliśmy sobie zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się
Ratunku obiadŚwiąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam(...)kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)Zapraszam na dalszy ciąg instrukcji tydzień przed świętami, już czuję ten zapach w domu ! :)*Ja ciasto przygotowałam z połowy tych składników, bo chcę upiec piernik w 1 wąskiej blaszce :)Smacznego
charlotte gotujeprzekrojone na pół i przełożone powidłami czy konfiturami ... A jakie jest? Zobaczcie sami ... Mój pomysł dla Was na zbliżające się Mikołajki oraz Święta Bożego Narodzenia. Zrobione z jednej blachy ciasta, zatem mało kłopotliwe. :) Cudowna zabawa dla Mamy z dziećmi. :) Do tego bardzo efektowne. :) Składniki (na ciasto) - duża blacha: 1 kostka masła 82% (200 gramów
Garniec MagalieSuper szybkie ciasto (i pyszne!), akurat w sam raz na święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Qlinarnie i QlinarnieŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi
Moja DelicjaDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatitymgnieniu. Ku uciesze moich bliskich tym razem upiekłam ją również na weekend. Strucla nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne, jak i wspólne "zajadanie" przy kawie czy herbacie. Spróbujcie, bo warto. ... chwilę później jednaj strucli już nie było... Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Słodkie okruszki