ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:59/212)

Ciasto 3 bit 140

Bardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piernik domowy 141

Piernik domowy to ciasto, które tradycyjnie od kilku lat przygotowuję specjalnie na święta. Jest to „danię”do którego przygotowania rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami, ale dzięki temu piernik domowy zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni – jeczsze nigdy tyle czasu nie przeleżał – tuż po świętach znikał ostatni okruszek. Mój piernik domowy

Magiczny Garnek
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 218

czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składanki na farsz: 50 g suszonych grzybów

Gotowanie-uk
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 181

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500

AZgotuj!
Ciacho Bożonarodzeniowe 127

każdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to nie sernik :)  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej margaryna 200 g rozpuszczona żółtka 6 szt cukier 100 g cukier waniliowy 30 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo: truskawki z kompotu litrowego

Różowa kuchnia
Tokaj w Olivie 107

goryczką, Esencji. Tego wina się nie wypluwa, to wino się pije. O winach można przeczytać na blogu Blisko Tokaju . Zbliżają się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do świątecznych ciast pisał u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö

królestwo garów
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 117

zdarza się Wam (zwłaszcza przed świętami), że nie możecie się zdecydować na upieczenie jakiegoś ciasta? Chcielibyście zadowolić podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze

MyCookBook.pl
Piernik mojej mamy 153

Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja

Apetyt na Zielone
Pierogi z kapustą i grzybami 137

Święta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody

Życie zamknięte w smaku
Kandyzowana skórka cytrynowa. 166

     Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a

Rozpustne gotowanie
17. Placuszki bez mąki z jabłkiem 160

podjąć drugi kierunek. Ale żeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta.. Hmm, na pewno musi to być coś z kokosem! Gdy już coś wymyślę, zaprezentuję Wam na blogu, a nóż widelec ktoś skorzysta

Be Fit Be Strong
Makowiec krucho-drożdżowy 626

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek

Słodkie Przyjemności
Pierogi z suszonymi śliwkami 155

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka

Z Kuchni Do Kuchni
Bożonarodzeniowe ciasteczka 272

spróbować, co do niego nie mam najmniejszych wątpliwości że jest pyszne, w końcu są bakalie, czyli to co lubię :) Oficjalna degustacja odbędzie się w święta, już nie mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :)Składniki na ciasto :240 g mąki pszennej60

charlotte gotuje
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 231

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk

Kolizje Smaków
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 168

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała

Mia Cucina Sofieta
Makowiec 651

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych

Pudełko rozmaitości
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 351

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag  cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować(...)tłuszczemMasło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajkuDo masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubićWlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min.                   przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty PacerAutorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże

Proste Potrawy
Pączki portugalskie 138

lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem.  Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy:  sok z 2 pomarańczy

Bon appetit mon amie
Piernikowe gofry 256

Święta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów.  A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
O zielonych pomarańczach i cieście z ich udziałem 175

Pomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w paczkach od Świętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały nieziemsko(...)cały rok, choć z pewnością to właśnie te zimowe mają w sobie najwięcej smaku i aromatu. Mi już zawsze będą się kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Pijak + film 212

Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje.     składniki na formę(...)ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła

Smakowite Dania
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 142

pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas Ramadanu i na jego zakończenie - czyli w bardzo radosne  święto Eid Al Fitr (Święto Dziękczynienia). Poniżej przepis w wariancie podstawowym - resztę pozostawiam Waszej fantazji. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny)   1/2 szklanki cukru pudru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 249

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie

Wypisz Wymaluj
Placek przekładany z orzechami na wierzchu 220

końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama nigdy go nie przygotowywałam.  Zawsze robi to Mama :) Dlatego nie ma zdjęć z etapów, ale myślę, że krok po kroku macie wszystko dokładnie wyjaśnione :) W razie pytań służę pomocą ;) Składniki: Na blaszkę(...)36x24cm: Ciasto: 500g mąki 2 ugotowane żółtka przetarte przez siteczko 1 całe jajko 150g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła lub margaryny 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Barmbrack cake 152

tradycyjne ciasto pieczone w Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko(...)odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!).Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach.Makowiec owsiany:To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy(...)surowym ciastem owsianym. Tak kusiło./Z podanych proporcji zrobiłyśmy 3 makowce - wyszły 2 tradycyjne i jeden owsiany/SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE /na 2 makowce/:- 250 g mąki - 15 g drożdży- pół szklanki mleka- 50 g cukru- 4 żółtka- 75 g masła- 2 łyżki smalcuSKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna

Wypisz Wymaluj
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami,  jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich,  nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania