ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:64/212)

Gwiezdne pierożki 127

U mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 129

Dziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów.  Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ravioli z sosem grzybowym 170

jednej ręce moja ręka, w drugiej ręce pełna siatka. I tak sobie idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze.Nie będzie więc przepisu na ciasto. O ciasto zapytajcie mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco.Składniki:farsz250g ricotty3 garście świeżego szpinaku1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkępieprz i sólsos200g

W kuchni wieczorem
Czekoladowa babka z powidłami 162

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik 173

www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy

Marta Gotuje
Czekoladowe babeczki z niespodzianką. 155

Czekoladowa niespodzianka Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100

Kulinarny karnet Christophera
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 270

przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można(...)przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe

Smakołyki Bereniki
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 221

Pachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio

RAROSSA
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 161

Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną.  Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt(...)Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem.  Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić

Taste Therapy
Babà w rumie (Babà al rhum) 136

którego zapach roznoszący si ę  po całym domu, kojarzy mi si ę  ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył

La grande e la piccola cuoca
Mazurek kajmakowy 315

Małe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną(...)margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek

Ala piecze i gotuje
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 227

Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru

mojewypiekiinietylko
(dietetyczny) cynamonowy biszkopt z jabłkami 153

godzinnym przebywaniu w kuchni na praktykach będzie mi się chciało spędzać czas jeszcze w domowej kuchni? Zobaczymy...ale do świąt przecież jakoś przygotować się trzeba więc nie będę mieć wyboru :) Ciasto z tego przepisu może jest bardziej jesienne niż zimowe, ale mimo że (przynajmniej w moim mieście) spadł już pierwszy śnieg to jeszcze mamy jesień, więc jak najbardziej pasuje

chili & sugar
Pierogi z mięsem 216

dobre, bo robione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie(...)intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić

Ania i Marcin gotują
Domowy smalec z grzybami 118

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny

Tradycyjna Kuchnia