wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne
Kuchnia ŁukaszaJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około(...)ognia. Mieszać przez chwilę, aby masło się rozpuściło (fot.1) . Odstawić do przestudzenia. Do chłodnego miodu dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i ponownie dobrze wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. Schłodzone
Świat Ciastatrochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec, ale nie do końca :-). To jak, jeśli zostanie
Pora coś zjeśćcukiniowy chlebek z daktylami i gorzką czekoladą; jogurt naturalnyMyślałam, że nie wyjdzie, że zrobi się zakalec, w sumie byłam święcie przekonana, że się nie dopiecze, generalnie jedna wielka porażka, (na szczęście!)pomyliłam się, i to jak! :OTe ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie!A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy, że jest
More food, love and dreamsrządzi się swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaszej rodzinie. Podobnie śledzie. I choć na to nie mamy żadnego wpływu, bo wolimy spokój niż rodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam(...)dostały nowe życie w postaci takich oto pyszności :) P.S. O poświątecznej żywności w tym roku mówiłam wyjątkowo dużo. Można nawet powiedzieć, że wyskakiwałam niektórym z lodówki ;) w drugi dzień świąt dla TVP Opole , można zobaczyć TUTAJ , wczoraj dla Nowej Trybuny Opolskiej , można poczytać TUTAJ . w czwartek o 9.00 rano - audycja na żywo w Radio Opole . Będą babskie pogaduszki
bistro mamaoznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba będzie się postarać. Obiecałam sobie, że od razu jak wrócę do domu, zacznę przygotowania do świąt. W moim wypadku, zaczynam od zera, nie mam nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie(...)wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościCzekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami Lubicie czekoladowe wypieki? Ja bardzo. Zwłaszcza te, do których przygotowania faktycznie użyto czekolady (a nie kakao). Taka jest właśnie
Słodkie okruszkiPaszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam doskonały pomysł na pyszne, świąteczne brownie, które z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich. Bo kto nie lubi brownie? A to jest dodatkowo wzbogacone o korzenną
karmelowyBabka cytrynowa Babka piaskowa waniliowo-kakaowa Babka bananowa Fale Dunaju Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym
Passions hobbies lifeProdukty Potrzebne; Mąka Pszenna extra typ 405 lub 450 - 1 kg Miód- 6 łyżek stołowych Cukier- 1 szklanka 330ml masło - 200 gram jajka- 2 sztuki
pichcisztoObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego
Moja Delicja