Kiedy wpadłam na ten przepis w internecie (a dokładniej TUTAJ ) wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto. Jestem bardzo miło zaskoczona, dla mnie smakuje genialnie, moja mama
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielkimi krokami, tylko pogoda za oknem wskazuje na coś zupełnie innego, chciałoby się zaśpiewać jingle bells ;) Teraz tak na poważnie. Przy organizacji świąt wielkanocnych myślimy przede wszystkim o tym co znajdzie się na stole, wymyślamy nowe ciasta, sałatki. Jednak warto również zadbać o stronę wizualną, jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować, ale wspaniale prezentować się na talerzu
noteskulinarnyfigaCoraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz , jest to blog który serdecznie polecam wszystkim łasuchom. Można na nim znaleźć wiele świetnych inspiracji do pieczenia a przede wszystkich nacieszyć oczy pięknymi zdjęciami. A jak mój osobisty łasuch ocenił to ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieJakoś nie przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m
kuchcikowniabardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie ostatniego ciasta, chwile z ulubioną książką w najbliższych okolicach choinki... Uwielbiam takie niespieszne oczekiwanie na Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż autorka tego przepisu, który pochodzi z Kwestia Smaku. Moje dziecko uwielbia czekoladę z orzechami, a w mojej szafce mam pierwszej jakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej(...)składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy
Blondynka GotujeCholera, taki tłusty czwartek to jednak świetne "święto". Dzień dobroci nawet dla pracowników. Niezależnie od tego czy wierzysz w Boga, czy nie, czy jesteś za PISem, PO, Kukizem czy Panem w muszce, czy słuchasz POPu, RAPu czy Metalu - jesz pączka. Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy nie - jesz pączka (być może różnica występuje w ilości sztuk i wyrzutów(...)Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty
Wypisz Wymalujnimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie…Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1 żółtko4 łyżki gęstej śmietany 18 %1 łyżka spirytusu1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić
Oryginalny smakwielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden. Pomyslalam sobie, ze skoro mam sie ograniczyc tylko do jednej babki to dobrze by bylo przetestowac znalezione receptury. Ostatecznie jesli zadna z babek nie przypadnie(...)pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo
Przysmaki Karolkimama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne
moj przepis naDzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się
Niezły MłynekŚwięto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotują