ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi (mają być jędrne). Na sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy(...)okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut. Od święta, czy na co dzień, pizza należy do najpopularniejszych dań świata
mojewypiekiinietylkochyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę(...)choć pijam ją rzadko, dzisiaj jestem akurat w odpowiednim nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt... Po pracowitym przedpołudniu w końcu mogę usiąść i opowiedzieć Wam bardziej szczegółowo o drożdżówkach, które przygotowałam. Ciasto drożdżowe, szczególnie w listopadzie, smakuje cudownie. Ciepłym domem, spokojem, relaksem. Nie można mu się oprzeć, szczególnie, gdy uzupełniają je wyraźne nuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzebycia "domową boginią". Rodzina królewska a dokładniej trzy księżniczki: Margaretha, M ä rtha i Astrid tak zasmakowały w tym wypieku, że stał się ich ulubionym tortem. Z biegiem czasu ciasto zyskało ogromna popularność w całej Szwecji. Wcale się nie dziwię, że tak się właśnie stało bo tort jest naprawdę bajecznie lekki i pyszny! Normal 0 21 false false false(...)marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne np. czerwony na święta czy nawet żółty lub niebieski. U mnie zdecydowanie różowy :-) taki dziewczęcy kolor :-) Bywalcom sklepu Ikea ciasto powinno być znane. Można je kupić co prawda w nieco mniejszej wersji i bez różyczki ale jest tak samo pyszne
maniapieczeniakuchni, kiedy mam chwilę wolnego, kiedy mogę usiąść i cieszyć się chwilą, by za chwilę znów wrócić do tego całego świątecznego zamieszania :) ciasta w piekarniku, ale i tak uciekam, przy okazji pewnie też znikam, bo .. no bo święta ;) aa, wam kochani życzę cudownych świąt, spokojnych, spędzonych z najbliższymi, w te kilka dni warto zapomnieć o wszelkich sporach
More food, love and dreams31 października obchodzimy Halloween. W Polsce święto to jest mniej popularne niż w Stanach Zjednoczonych, a ja osobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak
Ana Mari's worldWitam serdecznie Propozycja na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym
Uwaga Babcia Gotujebabeczki po brzegi nadziane masą makową. Pieczone w foremkach na muffinki. Bajecznie wyglądają na stole i bardzo dobrze sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
Nastoletnie Wypiekanieubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka, w oryginale było 400 g ale pomyliłam
W kuchni bez szafekPrzepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól. Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka
prawdziwe jedzenie31 października obchodzimy Halloween. W Polsce święto to jest mniej popularne niż w Stanach Zjednoczonych, a ja osobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak
Ana Mari's worldPrzepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazobowiązuje :)), ale także o miłe wspomnienia, jakie przywołuje. Od lat bowiem gości na babcinym stole, przy którym spotykamy się z okazji świąt czy rodzinnych uroczystości. Przepis oczywiście od Babci :) Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiŚwięto chyba jakieś jest, czy co? Nie wiem o czymś? Stało się coś? Kurcze, Madzia ciasto zrobiła ;) Madzia zawsze chętnie gotuje, zwykle to ciężko ją z kuchni przegonić. Ale ciast nie robi. Nie to, że nie umie. Umie. Ale nie lubi za bardzo po prostu. Aż tu nagle, tak ni stąd ni zowąd, rzecze Madzia: "Jajka kup. I mleko. Ciasto
Marder&Marder ManufactureZbliża się zima a to oznacza stopniowe zmiany w przygotowywanych słodkościach. Miejsce bajecznie owocowych ciast przejmują teraz serniki, ciasta z kremem i różnorodne ciasteczka z bakaliami, które są też nieodłącznym elementem zbliżających się Świąt. Moje ciasteczka owsiane z żurawiną są całkowicie bezglutenowe - nie zawierają mąki ani jajek a w składzie znajdziecie tylko kilka produktów, z czego każdy bezpieczny
Milion Smaków