ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:58/212)

DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 265

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie

Wypisz Wymaluj
Placek przekładany z orzechami na wierzchu 247

końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama nigdy go nie przygotowywałam.  Zawsze robi to Mama :) Dlatego nie ma zdjęć z etapów, ale myślę, że krok po kroku macie wszystko dokładnie wyjaśnione :) W razie pytań służę pomocą ;) Składniki: Na blaszkę(...)36x24cm: Ciasto: 500g mąki 2 ugotowane żółtka przetarte przez siteczko 1 całe jajko 150g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła lub margaryny 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Barmbrack cake 181

tradycyjne ciasto pieczone w Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko(...)odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 225

przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!).Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach.Makowiec owsiany:To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy(...)surowym ciastem owsianym. Tak kusiło./Z podanych proporcji zrobiłyśmy 3 makowce - wyszły 2 tradycyjne i jeden owsiany/SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE /na 2 makowce/:- 250 g mąki - 15 g drożdży- pół szklanki mleka- 50 g cukru- 4 żółtka- 75 g masła- 2 łyżki smalcuSKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna

Wypisz Wymaluj
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 225

rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami,  jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich,  nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek z kremem czekoladowym i bakaliami 147

Pomyślcie... Jaki przepis może być na tyle dobry by mógł czekać prawie rok na publikację? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Ten mazurek to gwiazda poprzednich Świąt Wielkiej Nocy. Niezbyt słodki, z dużą ilością bakalii i pysznym kruchym ciastem. Przepis nie tyle co czekał cały rok ale i dorobił się nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest

Mango Papaja
Waniliowa szarlotka. 145

cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie

zadanie-gotowanie
Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. 206

jescee...". Dlatego już dziś zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki

Słodkie okruszki
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 208

prostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę. 198

Pierniczki szczęścia na choinkę.  Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki

Kulinarny karnet Christophera
Babka drożdżowa 154

babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz(...)minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder

Bajeczna Kuchnia
Świąteczny piernik 185

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia a to dlatego, że jest rodzinnie, jest dużo przygotowań a ja bardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre(...)zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają w te Święta.  Zakupy: - 1/4 litra miodu - 1 cała przyprawa do piernika - 3 łyżki wody - 4 dkg tłuszczu (margaryna) - 5 żółtek - 20 dkg cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii

Tanio smacznie i prosto
Ciasto w wydmuszce 158

niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie ich przygotowanie przerażało... Tym razem postanowiłam wszystkich zaskoczyć, zaczęłam więc uważnie czytać przepisy. Nieznacznie się od siebie różniły: jedne kazały jajka sparzyć, inne wypłukać wodą z solą, jeszcze inne po prostu dokładnie wypłukać. Ciasta w nich(...)zabrałam się do pracy.  Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 206

waszych domach też na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem  i panowało szczęście. Niby nie wierzę(...)miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy - odstawiamy na 20 minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek ok 0,5 cm i tniemy n małe orzeszki. Orzeszki układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Makowiec mojej babci 1213

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania