Coraz bliżej Święta :) Trzeba odświeżyć stare, ale jak najbardziej sprawdzone przepisy. Tym razem nie dietetycznie, bo gości przecież nie chcemy odchudzić :) Składniki: - 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka) - 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki) - 6 jajek - 200 g cukru (ok. 1 szklanka) - 180 ml oleju rzepakowego - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżeczki kako - łyżeczka proszku(...)Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można
Zdrowie na języku :Pciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie(...)zwykłymi oliwkami, tylko dodajcie do niego dodatkową szczyptę soli, gdyż suszone oliwki są słonawe. Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą z Santa Maria al Bagno* * czyli Święta Maria z Kąpieli - zbudowana na palach wioska na brzegu Morza Jońskiego leżąca na Półwyspie Salentyńskim (Apulia), skąd pochodzi przepis Smaki południowej Italii, Marlena de Blasi na 4 porcjeczas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwawięc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem(...)alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKorzenne ciasteczka, w formie kształtnych serc, to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażować najmłodszych ich wycinanie i ozdabianie to frajda dla całej rodziny! Ciasteczka: · 30 dag mąki pszennej · 20 dag masła · 10 dag cukru(...)Sposób wykonania: Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód. Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto. Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość
Wanilia i KardamonJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Te malutkie domki z piernika można serwować nałożone na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną
Ciastkozercypięknie pachnieć i jego ozdoby również, kiedy gałązki obwiesimy aromatycznymi pierniczkami w całym domu zapach jodły pomiesza się z korzennymi zapachami, efekt niesamowity. Jeszcze zdążycie je zrobić, bo do świąt zostało kilka dni, w nagrodę będziecie mogli podjadać pierniczki prosto z choinki. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny(...)podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajko, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy
Apetyczna babeczkatylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie(...)cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy
MyCookBook.plproces krystalizacji miodu. W takich warunkach następuje przyśpieszenie procesu starzenia się miodu, a to oznacza, że taki miód utracił właściwości lecznicze. Przydatne wskazówki, gdy miodem zastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę(...)jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy). Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły również miody pitne "Nektar Świętego Eugeniusza" jest to miód ziołowy oraz inne miody m.in. pitne jak półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak. Podczas wykopalisk w Gruzji znaleziono dzban z miodem liczący 5500 lat. Miód był
Ciastka - domowe słodkościPierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki na około 60 podwójnych ciasteczek: 500 g mąki 250 g masła 125 g cukru pudru (nie cukru!) 3 żółtka(...)Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTłusty Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :) Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem... A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego? Faworki Składniki: 1/2 kg mąki(...)żółtko 1 kieliszek spirytusu 5 dag masła Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić. Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu
Lawendowe Niebojuż przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka(...)masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie i będzie odchodziło nam ładnie od rąk i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
charlotte gotujewprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych(...)piernikowej (ja dałam całe opakowanie)1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu
Delicious Titbitskończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo(...)czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis
Wypisz Wymalujpieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie. Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek) 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 czubata(...)cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około
Słodkie okruszki