Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy(...)tylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie
Ciastka - domowe słodkościPrzedświąteczne szaleństwo udzieliło się również mi. Już od połowy października myślę o zbliżających się Świętach, od listopada gotuję, testuję i udostępniam Wam te najlepsze i najbardziej udane potrawy Świąteczne a teraz czuję tę magię całą sobą. Nie mogę się doczekać zapachu świątecznego drzewka, ubierania choinki, tej całego tego Świątecznego szaleństwa wokół. Powoli planuję Świąteczne menu(...)przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami
Mango PapajaUwielbiam pączki, faworki i wszystkie słodkości, które kilogramami się spożywa w Tłusty Czwartek. Mam takie postanowienie, że do Świąt Wielkiejnocy nie będę jadł, a tym samym przygotowywał żadnych słodkości, nawet jak synek poprosi. Cóż, będzie musiał wytrzymać. Ostatnio podczas adwentu, zmuszony, dostawał tylko jedną czekoladkę dziennie z kalendarza adwentowego. Dał radę wtedy i tym razem zniesie! Czego potrzebujemy(...)minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki
BaRepastylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0(...)wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło
Smakołyki Berenikiwczoraj minęła już druga adwentowa niedziela. Jednocześnie świętowaliśmy wczoraj Mikołajki, ulubiony dzień wszystkich grzecznych dzieci. W butach, skarpetkach i na parapetach można było znaleźć drobne upominki zostawione przez pomocników Świętego. A Wy? Byliście w tym roku grzeczni...? W Danii nie ma Mikołajek; jest za to inny radosny zwyczaj: podarunkami należy się obdarowywać w każdą adwentową niedzielę. Materialiści z pewnością teraz(...)jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProdukty Potrzebne; kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki Mleko- szklanka 330ml jajka-5
pichcisztoKolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z
Mango PapajaSą mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego
AZgotuj!Ostatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na
DefinicjaSmakuKolejna odsłona pysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :) Składniki - ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy(...)dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki masło, rozmącone jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotujcie wszystkie składniki i koniecznie zróbcie to cudo. A jeśli macie gdzieś na dnie zamrażarki woreczek wisienek to możecie zrobić ją już dziś! Może i nie będzie gotowa na święta ale będziecie mogli się nią cieszyć jeszcze w karnawale. Składniki (na około litr nalewki po przefiltrowaniu): 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni(...)kawy, mieszamy z Amaretto a następnie przelewamy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów
Mango Papajaprojektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli nieco wyklętych Walentynek. Osobiście wolę nasze polskie, czerwcowe święto (przede wszystkim przy letniej aurze przyjemniej się świętuje miłość :]), ale Walentynki też są niczego sobie (ach, gdyby tylko było w nich mniej komercji...). Poza przepisami z listy pięćdziesięciu dwóch projektowych(...)przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkobłonnika, czyli warzyw, owoców, pełnego ziarna i kaszy, zwłaszcza gryczanej. Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci(...)zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Wiem co jemŚwięta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy(...)miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach
Domowa Cookierenka AgiPyszna!!! Babkę tę piekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry(...)wymieszać z żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut
In my kitchen