Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować(...)każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu. Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo
Rozpustne gotowanieZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł
Kulinarne przygody Gatitychrupaliście w Sylwestra i Nowy Rok? My chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka. Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :) Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy(...)cynamonem. Zagniatamy z jogurtem. Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy ostrym nożem na pół centymetrowe plasterki. Układamy na blasze, smarujemy rozmąconym białkiem i obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ok 8-10 minut. Studzimy na blasze
Dzieje kuchennej Wiewióryświęta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść(...)masę, włożyć do lodówki. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski
Moje domowe kucharzenieŚwięta tuż tuż, czas zaplanować słodkości na świąteczny stół. Przedstawiam wzorowaną na szwajcarskim świątecznym przysmaku tartę, wypełnioną bakaliami w dużej ilości karmelu. Przepyszna! Bardzo ważną rolę spełniaja w niej bakalie, po prostu miszą być najlepszej jakości. Dlatego ja użyłam marki Bakalland Polecam! Scroll down for recipe in English Tarta nadziewana orzechami w karmelu (10 – 12 porcji) Składniki(...)szklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie
karmelowyDziś 1 czerwca, czyli święto wszystkich Dzieci, z tej okazji zapraszam Was na pyszne ciasteczka. A wszystkim Dzieciom życzę, aby ich dzieciństwo było jak najlepsze i trwało jak najdłużej!!! SKŁADNIKI: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury(...)DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części
Tradycyjna kuchnia Kasipomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny(...)Pani Michalina, którą serdecznie pozdrawiam. Pełna klasa, przesympatyczna i zorientowana w menu- dziękuję za tak wspaniałą obsługę. Podsumowując: Restauracja Barracuda świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Menu obłędne ( smacznie i przygotowane z produktów najwyższej jakości). Bardzo miła atmosfera. Świetna obsługa. Ceny -uważam, że przy takiej jakości i tak dużych porcjach, jak najbardziej adekwatne. Wskazówka - rezerwujcie
Wielki apetytPonieważ nieubłagalnie zbliżają się święta wielkanocne postanowiłam, że w tym roku Baranek będzie własnoręcznie zrobiony a nie kupiony. A oto efekt;) Składniki: 3 jajka 1 żółtko 125 gram drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru waniliowego 75 gram roztopionego i wystudzonego masła 125 gram mąki pszennej 25 gram mąki ziemniaczanej Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. W między czasie(...)wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, wypełnić ciastem. Baranka piec najpierw przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przykryć odsłoniętą część baranka folią i piec go przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić i wyciągnąć z foremki
Krakowskie smaki Anilubię wszelkie kruche ciasteczka, dlatego koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwanajlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość rodzinną. Jeżeli chcecie robić tort w większej formie np. w 30 cm lub 20 cm na 30 cm to zróbcie z podwójnej ilości składników. Składniki(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis naAktualizacja: moje piernikowe ludki niczym Armia Terakotowa dzielnie już czeka w blaszanym pudełku na okrutny swój los czyli zblendowanie, a ich prochy zostaną wykorzystane jako spód
greenscarfCałkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to
Kolizje SmakówPrzepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec
AZgotuj!