polecam Wam właśnie śniegowe kule. Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem. Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki(...)posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły. Piec
O kuchni z uczuciemDzisiaj przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma domami można zaobserwować wydrążone dynie czyli amerykańskie jack-o-lantern u mnie również obowiązkowo, wielka dynia przed domem, śmieszne wypieki i dużo świeczek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli paczka migdałów Przygotowanie : Zmiksować razem cukier, masło i jajko, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować, następnie wyrobić ciasto ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha
zdrowa vege kuchniaroku, a nie akurat 14 lutego. Jeśli już ktoś ma silną potrzebę by jakieś święto miłości obchodzić zdecydowanie polecamy Noc Kupały, która ma miejsce w czerwcu. Jest to piękne święto związane z naszą tradycyjną, a nie zapożyczone skądś tam J Jak już wspominałyśmy miłość można okazywać na wiele sposobów, każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak(...)pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii
Kolizje Smakówkraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy(...)opcjonalnie)Mus łososiowy:200 g wędzonego łososia100 g kremowego serka1 łyżka chrzanusok z połowy cytryny3 łyżki kwaśnej śmietanyskórka otarta z 1 cytrynykilka gałązek koperku świeżegopieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka
UgotujmyTo.plJarmarki tworzą niepowtarzalną okazję do zapoznania się nie tylko ze świątecznymi zwyczajami, ale także lokalnymi produktami i przysmakami typowymi dla danego kraju (nie tylko na Święta). Można też zakupić na straganach piękne, najczęściej ręcznie wykonane ozdoby świąteczne. Celem mojej wycieczki były tym razem wschodnie Czechy – region Moraw , miasto Ołomuniec , czyli jego historyczna stolica i okolice oraz Zamek(...)Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao
Garniec MagalieKochani następny Wpis przemawiający do wszystkich, idealny na zbliżające się Święta Wielkanocne Składniki: - 500 g mąki pszennej typ 500 - 1 opakowanie drożdży suchych - 250 ml mleka ciepłego lecz nie gorącego - 2 łyżki cukru -szczypta soli - 100 g rozpuszczonej letniej margaryny - 2 jaja Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście(...)Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy owalne bułeczki które nacinamy nożem
Różowa kuchniaSzelest kolorowego opakowania, zaciekawiona spoglądam do środka i... moi kochani bliscy zawsze wiedzą co wywoła uśmiech na mojej twarzy. I choć w Święta nie chodzi o prezenty, lecz o ten magiczny czas spędzania pięknych chwil z rodziną, to czyż nie lubimy być zaskakiwani drobiazgami podarowanymi prosto z serca? Moi Mikołajowie podarowali mi w prezencie dwie wspaniałe książki kulinarne(...)przepisów i 100 towarzyszących im historii. "Wielka Księga z Wypiekami", to połączenie smaku, inspiracji i codziennego życia. Nie jest, to typowa książka kucharska, w której znajdziemy kategorie i podkategorie ciast. Jest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny
Słodkie okruszkiTo są jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicytryny 200 g masy marcepanowej Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy(...)resztą cukru, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy
My Culinary Arttylko czekają, by ją uwolnić. Potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej głęboki aromat i wzbogacić jej smak. Ponadto otulają nas przepięknymi zapachami, bardzo kojarzącymi się ze świętami. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 garści posiekanych(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą
maniapieczeniaracji zbliżającego się Tłustego Czwartku postanowiłam poeksperymentować z wypiekami typowymi dla tego święta, ale w lżejszej, bo w pieczonej wersji. Smak super a kalorii zdecydowanie mniej. Zapraszam. Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko marmolada ( ja kupiłam różaną) Sposób przygotowania(...)szklanki mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki (poza marmoladą)i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części
Wielki apetytteż je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić na 6 równych porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kruche tartaletki makowo serowe appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkojeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam i kwiczałam ze szczęścia na podłodze w kuchni:) Po kilku godzinach ciastka są wciąż lekko(...)ciasteczkowy potwór w zetknięciu z tymi ciastkami wydałby z siebie pełne miłości "omnomnomnomnom". I po ciasteczkach? W sesji wziął udział futerał na komórkę, który rok temu dostałam na Święta. Ukochane dzieło Pandamonium
les mirabelleskręcę lody - w najróżniejszych smakach. I te bardziej pasujące do pogody, czyli rozgrzewające, aromatyczne, pełne przypraw, ale też zupełnie szalenie letnie... Wszystkie są cudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe...Pewnego dnia zajrzałam do Kamili. I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha(...)domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było
Pożeraczka, czyli raz adobrze