ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:138/212)

Florentynki slodki prezent 107

Szukacie pomysłu na jadalny, prosty i smaczny prezent gwiazdkowy? Taki prezent, który może z wami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SERNIK NA ZIMNO 87

  Dni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą

Niespełnione zdolności kulinarne
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 165

W cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zimowy sernik z żurawiną 156

kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również na Święta! Składniki na spód: 200 g ciastek oreo 30 g roztopionego masła Ciastka wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij na proszek. Wlej masło i połącz z ciastkami. Tortownicę(...)włóż do misy miksera i zmiksuj aż do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Wyjmij z lodówki formę i pokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej

Food Square
Babka ajerkoniakowa 95

Mniej więcej trzy tygodnie przed świętami ze zdwojoną siłą wypróbowuję nowe receptury na różne świąteczne dania i wypieki, które jeśli przypadną do gustu naszej rodzince, powtarzam w odpowiednim czasie ;) Dziś chciałam Wam polecić babkę wyjątkową, zawierająca w sobie aż szklankę (!) alkoholu. Muszę przyznać, że do ostatniego momentu wahałam się, czy faktycznie dodać tyle ajerkoniaku, ale… raz kozie śmierć! Byłam(...)ciekawa co z tego wyjdzie :) I wyszło… super ciasto! Byłam mile zaskoczona. Babka jest bardzo wilgotna, miękka (trochę jak gąbka), z wyczuwalną nutą alkoholu, słodka i bardzo smaczna. I jeszcze ten piękny, intensywnie żółty kolor :) Długo zachowuje świeżość. Oczywiście odradzam jej jedzenie dzieciom! Za to dorośli powinni być usatysfakcjonowani :) Przepis pochodzi z książki „Szkoła pieczenia” Dr Oetkera. Składniki

MyCookBook.pl
Szprewaldzkie ciastka migdałowe . 129

cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia , następnie dodajemy , goździki mielone , cynamon i przyprawę do piernika . Następnie dodajemy masło , ubite jajka , skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto . Wałkujemy na grubość 4 mm  a następnie wykrawamy prostokąty lub romby   3/5 cm . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  , przekładamy ciasteczka i wciskamy w środek po dwie lub trzy(...)temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor . Zimne ciasteczka przekładamy do metalowego pojemnika i zamykamy .Wtedy dłużej nam postoją . Można je upiec w tydzień lub 2 przed świętami . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Jesienny syndrom Tourette'a 117

średnim ogniu, w małym rondelku. Tuż przed zagotowaniem dodajemy pokruszoną czekoladę, zmniejszamy ogień i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia(...)zbyt duży kawałek. Dlatego pamiętajcie, żeby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki- i do dzieła. Czas rozpocząć kurację. Do zobaczenia w grudniu. Po południu. Czyli cholera wie kiedy. Jak Święta nie zrobią się same w tym roku, to będzie słabo. *Z połowy musu zrobiłam ekspresowy deser- długie biszkopty nasączyłam rumem, położyłam w płaskim naczyniu. i zalałam musem. Wyszło coś

les mirabelles
Ciasteczka choinki 306

inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku (żeby nie chłonęły wilgoci) nawet kilka tygodni, spokojnie więc można przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie(...)wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Ciasteczka korzenne 144

piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Suche składniki wsyp do miski, zamieszaj widelcem. Posiekaj masło nożem, dodaj do niego żółtka i suche składniki. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na pół i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Następnie rozwałkuj na blacie obsypanym mąką, wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka możesz posypać cukrem, dowolnymi orzechami, migdałami, itd.  Rozgrzej piekarnik(...)piekarniku od 12-15 minut. Ciasteczka studź na płaskiej powierzchni (po wyjęciu z piekarnika są miękkie, twardnieją dopiero podczas studzenia).  Włóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj do Świąt, ukrywając to miejsce przed Twoją rodziną i samą / samym sobą! :) Smacznego

Garniec Magalie
Kruche ciasteczka – słodki prezent 200

pieczeniem, nawlekłam tasiemkę i powiesiłam je na choince. Część ciasteczek poporcjowałam, schowałam do przeźroczystego celofanu, ozdobnie zawiązałam, a część do pudełeczek i dzięki temu mam słodkie prezenty na Święta. Uważam, że samodzielnie wykonane prezenty są lepsze od tych, które kupujemy, bo są jedyne, niepowtarzalne i robione od serca. Oczywiście przy ich przygotowaniu pomogły mi moje dzieci, które wykrawały(...)pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni

Moniki Smakołyki
#29 Pierniczki idealne 134

ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody pół torebki (10 g) przyprawy do piernika(...)roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec

Kuchnia w szuwarach
Świąteczne smakołyki 133

też już czuć atmosferę Świąt? Mimo, że nie ma śniegu i pogoda raczej wiosenna niż zimowa, wystarczy w domu zapalić świece adwentowe, zawiesić kalendarz, który każdego dnia jest skrupulatnie sprawdzany przez dziecko, z wypiekami na twarzy. Wystarczy zabrać się za robienie ozdób choinkowych i przede wszystkim za pieczenie oraz gotowanie. Zachęcam Was zatem, żebyście już zabrali się za pieczenie(...)szczególnie pierniczków, ale też innych pysznych ciastek i ciast. Poniżej przygotowałam dla Was listę wszystkich świątecznych cudeniek, które przez ostatnie lata gościły na naszym stole, wszystkie pyszne i godne uwagi!     Pierniczki najlepsze na świecie!     Zimtsterne         Ciasteczka cynamonowe Brunsli   Milanais Crinkles     Czekoladowe serduszka       Cranberry Noël

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola 192

Przepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją

karmelowy
Ruchanki 130

Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu.. zaczyn: 2 - 3 dag drożdży 1/3 szkl(...)mleka  1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg  mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany  szczypta soli 2 jabłka Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku i ostudzić.Do mąki dodać  cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko

Moje domowe kucharzenie
Halloweenowe oczka 88

jest jeszcze tak popularne jakbym sobie tego życzyła:) Niemniej jednak ja świętuję i namawiam was do tego samego. Postaram się zachęcić was zabawnymi potrawami przygotowanymi specjalnie z okazji tego święta. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka Polewa czekoladowa (u mnie(...)kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) mazak czerwony Dr Oetker  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz czekolady i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy kuleczki,delikatnie je spłaszczamy i robimy w środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem

Wielki apetyt
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 226

się pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2(...)roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania