ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:140/212)

Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 191

Jeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć.  Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia

Apetyczna babeczka
Ciastka z kaszą manną 135

piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek powstało niewiele gdyż upchałam je tylko w grafik pieczenia pierniczków ;) Wystarczy podwoić składniki i otrzymamy większą ilość tych smakowitych ciasteczek. Składniki na około 16-18 ciasteczek 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkl mąki 1/3 szkl cukru 1-2 łyżki masła około 50 gr 1/3 szkl kaszy manny 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto ( będzie ono dość kleiste).  2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta ( możemy moczyć palce w miseczce to pomoże ) i formujemy małe ciasteczka układając je na blaszce z papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Orzechowe ciasteczka z powidłami 199

roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto się na nie skusić i wypróbować np. na karnawał :) Podany przepis jest już po zmianach, oryginalny pochodzi z magazynu "Burda". Orzechowe ciasteczka z powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej(...)masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec

FitKot
Korzenne ciasteczka cynamonowe :) 202

dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki :) Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się świąt :) Składniki: * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g) * 1 całe jajko i 1 białko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 goździki (rozgnieść) * 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku * 1 1/3 łyżki słodziku w proszku * 1 łyża jogurtu(...)płaska łyżka słodziku w proszku * 1 1/2 łyżki mleka * 10 kropelek soku z cytryny Dodatkowo żurawina lub rodzynki :P Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne

Zdrowie na języku :P
Zamiast barszczu 229

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)smak, którego nie da się z niczym pomylić. Dobrze komponują się z delikatnymi dodatkami, które łagodzą ostry smak buraczków. Jak napisałam wyżej - prawdziwy barszcz przygotowuje Babcia na Święta, i piję go z bulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą, że są takie potrawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 159

wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto.Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć(...)wszystkie słowa otuchy, jakie napisaliście w komentarzach - nadal mam lekkiego doła, ale... Staram się myśleć o wyjeździe do domu, i to na nim się skupić. Reszta jakoś się ułoży - święcie w to wierzę. Tak czy inaczej - będzie dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowo piernikowy 350

Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do

Oryginalny smak
Makowiec 238

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
Uszka z kapustą i grzybami 294

Uszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek  do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą  się z  dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą

Kolizje Smaków
Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami 180

lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :) Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami Na początek muszę Was przeprosić za naprawdę dość sporą nieobecność... Pierwsze święta jako Żona i Pani Domu, pierwsza rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :) Składniki: 2 filety(...)miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kruche ciasteczka 184

Święta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis(...)zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy różne kształty. Pieczemy 5-6 minut w 170 stopniach. Można udekorować lukrem

NA MOIM TALERZU
Babka marchewkowa i życzenia 230

cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut(...)ostudzić.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie najbliższych, przy prawdziwie wiosennej pogodzie. Z pisankami, kurczaczkami i zajączkami. Z radością i śmiechem. Wesołych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Halloweenowe ciasteczka 192

Halloween ma tyle samo przeciwników jak i zwolenników. Mi do tej pory było to święto praktycznie obojętne, chociaż nie mogę zaprzeczyć, że związane jest ono z  pełną paletę barw jesieni oraz radością jaką daje zarówno małym jak i dużym. U nas odzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu(...)żółtka- skórka z 1 cytrynylukier:- 1 białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- barwnikiPrzygotowanie:Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Prosta pizza warzywna. 166

mnie samego opłaca się gotować? Jak w tym kawale, gdzie Pan Bóg i święty Piotr siedzą w raju i wcinają słone paluszki i popijają wodą. A w tym czasie w piekle prawdziwy festyn, stoły uginają się pod jadłem i piciem. A święty Piotr tylko wzrusza ramionami i odpowiada: A czy dla nas dwóch opłaca się gotować? Dlatego w odpowiedzi(...)proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika

MODA NA BIO
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 194

dzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...?  Można wybrać drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić) , a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od wody(...)naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu.  Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania