czasu przede mną, ale co, jeśli minie tak szybko, jak wrzesień? Nawet się nie obejrzę, a będzie Halloween, zimny, ponury listopad, pierwszy śnieg, Mikołajki, kupowanie świątecznych krasnali, a wreszcie Święta i Nowy Rok. A potem już tylko malutki kroczek będzie dzielił mnie od rozpoczęcia nowego etapu w życiu... Czy jestem gotowa? Sama nie wiem. Trochę się boję(...)Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać.Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk.Orzechowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakiej sytuacji każdy szczegół. Piękne dekoracje, skrupulatnie dobrane stroje czy góra prezentów pod choinką to tylko niektóre z ważnych elementów w święta. Zgodnie z tradycją podstawowym aspektem świąt jest jedzenie. Potrawy wigilijne nie mogą charakteryzować się dowolnością. Sztywnie ustalone ramy przejawiają się już w ilości potraw. Tradycyjnie musi ich być 12. Najlepiej, by każdy z nich był(...)Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świąt czy innych dużych okazjach jak np. wesele. Jeśli chodzi o węglowodany właśnie: spożywane na gorąco mocno podnoszą poziom glukozy we krwi, a ta sama potrawa węglowodanowa zjedzono na zimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta
Sztuka gotowania w/g Samiryświętami, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Można je upiec również na Sylwestra. Ich korzenny aromat wprowadzi Was w niepowtarzalny nastrój... Źródło: Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta
Czerwień i błękitOstatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki: 50 dkg zimnego masła ( w ostateczności margaryna do pieczenia) 50 dkg mąki pszennej(...)jajko 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka octu oraz cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty
Maślane ciasteczkoŚwiętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku , z tą różnicą, że tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto
Rozpustne gotowanieswieta. Czyli dzisiejsza okazja jest jak znalazl i tarta musiala byc i juz. Korzystam tez z tego, ze ciagle trwa sezon na szparagi. Niestety pogoda sprawia, ze ich cena ciagle jest dosc wysoka, ale co tam. W chwili gdy ja szykowalam tarty, Viki zbierala dla Taty kwiatki z ogrodu. Mini tarty ze szparagami skladniki na 4 mini tarty: ciasto francuskie
Przysmaki KarolkiMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be Strongmnie stać, skromnie powiem, że chyba wyglądało to nie najgorzej ;) Dziś mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję na słodkie pieczywo. przepis spokojnie możecie wykorzystać w drugi dzień świąt, kiedy będziecie myśleli o świeżym pieczywie. Zapraszam na Brioszki - częstujcie się ;)"Składniki:35 g świeżych drożdży80 g masła75 g cukru200 ml mleka2 duże jajaszczypta soli 450 g mąkimak/sezam(...)dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie
Słodkie Przyjemnościtradycyjne pierogi z kapusty kiszonej i z suszonych grzybów,moje ulubione.Myslę ,ze kazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam(...)1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszne i co najważniejsze zdrowe trufle stanowią świetną przekąskę na każdą okazję. Ja przygotowałam je na święta. Smakowały wszystkim, polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 75 g mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii dodatkowo kakao(...)obtoczenia trufli Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut po czym je odsączamy. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy jak ciasto. Formujemy małe kuleczki ktore możemy obtoczyć w kakao, matchy lub innych doldatkach. Przekładamy je do lodówki do schłodzenia. Smacznego :) Artykuł Trufle z konopiami i herbatą matcha pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognajlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli łyżka(...)składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera
Kuchnia ElliePyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania(...)Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. 2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik. 3. Wierzch ciastek smarujemy
Kuchnia w czekoladziearomatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut
Chocolate Muffin Blog