Zimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką. Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe. Składniki na serowe choinki: 450 g sera białego półtłustego/tłustego 2/3 szkl cukru
Malinowe PocałunkiProdukty Potrzebne; na około 90 sztuk mąka pszenna typ 650- 1kg letnia woda przegotowana- 500ml sól - 3 łyżeczki jajko- 1 sztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby
pichcisztoPropozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę.... Składniki; ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej ⅔ szklanki oleju rzepakowego ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1½ szklanki mąki gryczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ szklanki orzechów macadamia Wykonanie; 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją(...)minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka
Anioły w kuchniWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ(...)oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto, można to zrobić mikserem. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około
Smakowity Blog Kulinarnyczasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki(...)stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie i wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa
Kuchenna KontrrewolucyaPozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki(...)drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą
Zapiski Młodej Żonymogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie. Składniki:400 gram mąki orkiszowej typ 20003/4 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder
Mango PapajaWyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)kakao W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH
SMYKWKUCHNImieć finansowe szczęście przez kolejny rok. Nie wiem czy to prawda, bo jeszcze nie udało mi się trafić, ale może w tym roku.. Kto wie. Najważniejsze, że Święta spędzamy razem, w gronie rodzinnym:) To już nie zanudzam podaję przepis :) Farsz : 150 g. suszonych grzybów średnia cebula ( drobno posiekana) 2 łyżki masła pieprz i sól Wykonanie : Grzyby należy(...)pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej chwili, która głównie zdarza się wieczorami, siadłam i zabrałam się za ciasto. Wielokrotnie korzystałam z poniższego przepisu. Ciasto jest elastyczne, łatwe do formowania, nie obsycha. Niestety zbyt cienko rozwałkowane ze zbyt dużą ilością farszu rozrywa się, więc warto rozwałkować je nieco grubiej
Niebieski kubek z kawazwykle przerwa okazała się dłuższa, niż przypuszczałam. Święta w tym roku chyba będą znów bardziej podobne do tych grudniowych(u mnie właśnie pada śnieg :D). Powoli układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc(...)razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie
FitKotBezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić
SzczyptaSmaQDzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon. Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort
Bon appetit mon amiePrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of CookingPierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :). Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną(...)sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu
Łycha smakówmoim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam w tym przepisie(...)znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam! PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ. Składniki na 15 sztuk: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe jabłko 25 g startego cheddara 2,5 łyżki masła sól pieprz mielona słodka papryka Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnych