ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:174/212)

Świąteczne Pierniki 125

jest szałem internetu i trudno mi znaleźć pierwotnego autora tego przepisu bo dużo osób podaje ten właśnie przepis na pierniki. Należy jednak pamiętać aby piec je kilkanaście dni przed świętami i trzymać w szczelnym zamknięciu aż odmiękną. Są łatwe w zrobieniu i raczej wszystkim wychodzą , a przynajmniej nie znam osoby, której by nie wyszły :) Składniki:  250 g miodu(...)natomiast mieszamy ze sobą make, kakao, sodę i przyprawy do piernika. Wlewamy do suchych składników ciepłą masę miodową i zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą. Można podsypać jeszcze ciasto piernikowę mąką ale nie za dużo ponieważ nadmiar mąki spowoduje ,że nasze pierniki będą za twarde. Ciasto owijamy szczelnie w folie spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia

W Moim Magicznym Domu
Jak pierogi staly sie tradycja 189

Czas plynie sobie jak rzeka, spokojnie, miarowo. Swieta tuz, tuz. Odliczam dni, skreslam w kalendarzu te co juz minely. Ciagle cos planuje, zapisuje na kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji. Niektore z nich znam od dziecka(...)kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej. Pierogi z kapusta i grzybami skladniki na ciasto 0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa

Przysmaki Karolki
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 133

mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z białą czekoladą na spodzie z granoli 164

Pyszny, kremowy i słodki sernik na spodzie z dyniowej granoli. Idealny do kawy i na weekend. O lekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru(...)stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pulchne pierniczki świąteczne 285

Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki

Gotuj Z Muzyką
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 341

imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate.  Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach(...)minut.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.3. Odrywamy niewielkie

My Culinary Art
Pierniczki alpejskie 164

Miękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość

Bullio
Testowanie Eterno. 167

Przed świętami dostałam fajną paczuszkę od firmy  Eterno. ETERNO to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są  firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie.  Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają(...)Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone pierożki drożdżowe 162

Święta i po świętach :) Przez kilka ostatnich dni każdy z nas mógł odpocząć od przeglądania stron internetowych i wertowania książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych dań i deserów. Od jutra jednak zacznie się gorączka przed Sylwestrem. Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym(...)kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć

Chocolate Muffin Blog
PUSZYSTY KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH 171

Święta świętami ale na co dzień jeść też coś trzeba. Jako że orzechów nastał czas :D warto robić sobie z nich nie tylko mleko ale np. kremy/pasty do smarowania, które możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać(...)blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe  tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 295

bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.Pizza wyszła wspaniale, szczególnie dlatego, że ani smaki, ani konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip czosnkowy zestawiony ze świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część(...)która wydobywa się dopiero po chwili, czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".Pozdrawiamy i zmykamy czarować coś... przypominającego nam o magii świąt. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka smalcówki z powidłami śliwkowymi. 221

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 178

Choć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności(...)dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie

W kuchni Katie
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 103

dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia faworków - tzw "chrustu" .  Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się  z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków.  Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą  mąkę...  nie przesiać jej ... i można okna(...)szczyptę soli oraz kieliszek octu. Wyrabiamy na jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do  lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko...  Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.  W garnku

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania