ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:171/212)

Chleb toskański 114

jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam to robić i ciągle dopisuję do mojej listy(...)zapraszam na chleb toskański… Chleb toskańskiSkładniki:300 g zakwasu pszennego600 g wody1 kg mąki chlebowej pszennej1 saszetka suchych drożdży 7g2 łyżeczki soli1 łyżka mioduWszystkie składniki dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości. Następnie uformować bochenek (po wyrośnięciu jest ogromny i ledwo mieści się do piekarnika) i zostawić, przykryty ściereczką na dużej

UgotujmyTo.pl
Piernik z piwem 207

Składniki:   0,5 kostki margaryny 3-4 jajka   2 szkl mąki 1 op proszku do pieczenia   1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej

Luźna Kuchnia
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 218

Nadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co

Wypisz Wymaluj
Racuchy – mięciutkie i puszyste 152

Zapewne wielu z Was ma swój sprawdzony przepis na racuchy – te tradycyjne drożdżowe. Ponieważ zbliżają się Święta chcę się z Wami podzielić przepisem, z którego korzystam już kilka ładnych lat. Zanim jednak wszedł na stale do jadłospisu, nie obyło się bez wpadki. Pamiętam 5-6 lat temu kiedy chciałam zabłysnąć przed rodziną i zrobić racuchy na Wigilię(...)cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance

Niebieski kubek z kawa
Danie jednogarnkowe 2 204

mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech(...)pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać partiami wodę aż do odpowiedniej gęstości. Ciasto musi  być na      tyle gęste aby po nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu. - gotowe

Eli Gotowanie
PALUSZKI SEROWO - SZYNKOWE 131

Witam poświątecznie, trochę jeszcze ospale... To niesamowite jak Święta potrafią rozleniwić kulinarnie. Wreszcie lodówka "wyjedzona" ze wszystkich resztek, wiec wracam z kolejnymi przepisami i mam nadzieje inspiracjami dla Was. Zapraszam na pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas jutrzejszego Sylwestra. Korzystając z okazji: Życzę Wam wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym Nowym Roku. Obfitości, smaczności i zdrowia. SKŁADNIKI(...)zmielonej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę.  Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm. Każdy pasek skręcić

Kuchnia w opałach
Domowe Bounty zwane bobkami 135

śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier(...)najlepiej układać na jakiejś folii lub papierze do pieczenia bo mi do tacy się poprzyklejały... ale w smaku są pyszne! Naprawdę jak Bounty!!! Przez ten przepis widzę, że święta upłyną mi pod hasłem Bounty manii! Rodzino szykuj się na mój przyjazd!!! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Placki z kaszą manną i truskawkami 166

truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować(...)przemieszać jeszcze raz do połączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryby smażone w zalewie octowej. 169

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego

Kuchnia Beaty
Wyborna pizza z figami 144

podoba mi się to. Choć Święta uwielbiam, uważam, że ich miejsce jest w grudniu. I już.A co Wy myślicie na ten temat? Kiedy zaczynacie myśleć o Świętach, a kiedy rozpoczynacie rzeczywiste przygotowania? Też drażnią Was kolędy w listopadzie, czy wręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...?Na przekór temu(...)możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety jajeczne 195

Obecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka(...)jest potrzebne czy też nie.  Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek.  Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Skomentuj

MamaOskarka
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 481

Kiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe uszka z grzybami 215

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta

Słodkie okruszki
Pierniczki czekoladowe 129

czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis(...)przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną

Słodkie Przyjemności
Kutia bożonarodzeniowa 245

Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania