Kokosowy,delikatny,pyszny i słodki likier to coś czego nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka(...)zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny
Kolizje SmakówŚwięta dla większości to czas grzesznych pokus kulinarnych. Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy(...)ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek
Bon Appetit Małgorzatydziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne
Garniec MagalieWspaniała ryba którą można podać na święta i imprezy zachwyci wszystkich swym smakiem Składniki • 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu(...)ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę mieszać wlewając mleko zrobić takie gęste ciasto naleśnikowe dodać przyprawę do ryby i pieprz panierować rybę i smażyć na rozgrzanym oleju odsączyć na papierowym ręczniku 5. Do miski włożyć warzywa poukładać rybę przełożyć warzywami i zlać
W królestwie smaków Beatymojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień to jest(...)roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 10 g drożdży instant Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią żeby
Marder&Marder Manufacturespokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na pewno!), a wróciliśmy raczej śpiący niż wypoczęci, ale co tam! Święta rządzą się swoimi prawami i kto by wtedy myślał o spaniu? ;) Na szczęście później był wspaniały weekend i wcale tak szybko nie trzeba było wracać na ziemię. Przed(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia
Ratunku obiadłyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli(...)liście i zawiązujemy wstążkę. Pierniki z tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna KuchniaDzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak
Kolizje Smakówskładniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu(...)oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Ktoś chętny? Uściski dla WAS!!! Co raz bliżej Święta
SMYKWKUCHNIMUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam(...)składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce
Calzonella.comŚwięta i karnawał to czas spotkań z rodziną, znajomymi i przyjaciółmi. Często są to spotkania "obficie zakrapiane", prawda? Nie mówimy o tym głośno, ale zdarza się nam przesadzić z alkoholem, a potem poranek budzi nas potężnym bólem głowy i wielkim pragnieniem. Znawcy mówią, że pewnych objawów nie da się uniknąć, ale można je przecież złagodzić(...)doprawić solą do smaku. Jeśli sok przygotowujemy dla dzieci, wtedy nie dodajemy papryczki chili. A co zrobić z wytłokami z sokowirówki, które szkoda wyrzucić? Można upiec pyszne ciasto, na przykład to: Ciasto z wytłoków z sokowirówki A jak Wy radzicie sobie z takimi trudnymi porankami
Codzienna kuchnia niecodziennaZnikają blogowi obserwatorzy tak jak i ja zniknęłam na kilka dni. Smutno mi ale cóż zrobić... Ja wracam do formy. Weekend spędziłam w domu pomału przygotowując się do świąt i kaszląc okrutnie. Gorączka i bóle głowy ustąpiły szybko ale kaszel pozostał. Grudniowy czas kazał mi pomyśleć o priorytetach i prawda jest taka, że zdrowie i rodzina(...)kakao, przyprawy i mieszamy. Ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dolewamy rum i roztopioną czekoladę, mieszamy by się połączyły. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypujemy delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Układamy
Dzieje kuchennej WiewióryJest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki:300 g całych migdałów,100 g suszonych fig,1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu(...)całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko
Moniki Smakołyki