pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych(...)Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=91_101&products_id=1773&osCsid=079bd913a93ba093bf0cc97aec461e9a A na koniec wyniki konkursu, w którym do wygrania była inna książka wydawnictwa Jedność a mianowicie: "Menu Italiano - na co dzień i od święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy
Szefowa kuchniCiasteczka śnieżne kule upiekłam z tęsknoty za śniegiem i śnieżnymi świętami. Już od kilku lat śnieżne święta w Goteborgu są rzadkością. Nic tylko jechać na północny
codojedzeniaJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki Ewy. Żeby pożegnać ten rok przyjemnie i słodko, umówiliśmy się na ciasteczka. I to nie byle jakie, bo z żurawiną. Te czerwone koraliki kojarzą się chyba każdemu właśnie ze Świętami, stwierdziłam więc, że to idealny pomysł. Wybrałam biscotii, takie niecodzienne: bo ze świeżą żurawiną i... Kasztanami. Wiem, że to już po sezonie, ale może jednak ktoś się skusi...? Smakują(...)wymieszać z proszkiem, sodą i skórką pomarańczową. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Kasztany niezbyt drobno posiekać. Razem z żurawiną dodać do masy, dokładnie wymieszać.Uformować z ciasta wałeczek 28x5 cm, spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 40-60 minut.Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzechce. Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć. I wiem, że te wahania nastrojów potrwają, aż spadnie pierwszy śnieg. A wtedy w głowie już tylko Święta, a w domu zapach cynamonu...Dzisiaj mam dla Was muffiny, które były totalnym eksperymentem. Wypatrzyłam je na blogu Sweet days, gdy szukałam przepisu na bezglutenowe słodkości dla siostry(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblizej swiat. Zapewne wielu z nas mysli juz o tym jak spedzi te swieta, co przygotowac na Wigilie, jakie prezenty zakupic dla najblizszych itp. Przyznam, ze ja potraktuje te swieta troche po macoszemu. Podobnie jak rok temu spedze je wsrod kartonow i paczek roznej wielkosci odliczajac dni do przeprowadzki. Dochodze do wniosku, ze to juz chyba tradycja, ze przeprowadzam(...)maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki
Przysmaki Karolkiponieważ po raz pierwszy spędzę Wigilię bez rodziców, za to u rodziców M. Prawdę mówiąc już u nich zawitaliśmy i ten tydzień minie pod znakiem gorączkowych przygotowań do Świąt. Jestem osobą z natury układną, dlatego nie chcąc wcinać się w kompetencje pani domu, a jednocześnie dać coś od siebie, zaplanowałam wyrób łakoci, nie będących tradycją w domu M. Zatem(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylkomusem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE CIASTKA:* mąka pszenna – 120 g* masło – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem i szczyptą soli.Wyrabiamy
Ostra na Słodkozapachy i smaki w mojej kuchni, w tym czasie są dla mnie ważne. Ważne, a być może najważniejsze są wspomnienia z czasów dzieciństwa, związane z przygotowaniami do świąt i samymi Świętami. Lubię przy wypiekach świątecznych przenosić się w myślach, do tych czasów. Wspominać ten dawny czas. Pamiętam zimny ganek w naszym wielopokoleniowym domu, z dużymi białymi dwoma skrzydłami(...)drzwiowymi, w których były okienka, a w nich szyby. Te szyby były mocowane na tzw. kit, taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach
SMYKWKUCHNIPrzepis znalazłam tutaj . Te pierniczki są fenomenalne! Smakują obłędnie! A wyglądają conajmniej tak dobrze, jak smakują :) Jeśli macie w szufladach foremki "stemple" albo drewniane foremki z
DefinicjaSmakuKochani , nie wiem jak Wam , ale mi pierniki co roku rosną jak na drożdżach.Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodycznajlepszej drodze do sukcesu), świąteczne porządki (w których przoduje C.; dziękuję! ), ubieranie choinki (tak, tak, nasza już stoi i rozsiewa swój choinkowy zapach; jedziemy do Polski na Święta, więc żeby nacieszyć się naszym drzewkiem, ubraliśmy je odpowiednio wcześniej), pieczenie pierniczków (niedługo skończy mi się miejsce w puszkach!); i jeszcze inne rzeczy, o których teraz już nie pamiętam. Wszystko(...)dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTakie duże pierniki mające średnicę ponad 15 cm, są świetne jako prezenty dla bliskich. Są również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki
DefinicjaSmakuŚwięta zbliżają się nieubłaganie i nadszedł czas, żeby zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu, no i nad prezentami oczywiście Ja mam podejście do prezentów typowo praktyczne, jakoś nie lubię prezentów, które będą zbieraczami kurzu i będą karmić tylko zmysł wzroku. Z kolei mój ukochany twierdzi, że prezenty praktyczne to najgorsze co można komuś ofiarować, no cóż, przeciwieństwa się(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka
karmelowy