Moja biała kiełbasa jest bardzo aromatyczna – jak we wszystkich moich przepisach, tak i w tym przepisie na białą kiełbasę odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki
Karo in the Kitchenniebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko(...)Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTajemnicą nie jest, że schudłam. Wiedzą o tym znajomi, bo spotykamy się na co dzień albo od święta (wtedy to WOW jest większe), bo piszę o tym na prywatnym FB i na fp bistro mamy . Publikuję też zdjęcia na Instagramie i używam aplikacji endomondo:) Zastanawiałam się jak nazwać ten post, jakby nie było - bardzo osobisty. Myślałam o czymś(...)godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo
bistro mamatego, że wciąż mamy dość sił i zapału, by wszystkie potrawy i dekoracje, a także ogromną ilość podarunków przygotować samemu w domu, nie uciekając się do wygodnictwa bezdusznych zakupów. Święta to rozmowy, wspomnienia, plany i marzenia, te spełnione i te czekające na swój czas. Pytanie 3. To nie jest quiz kulturalny, ale zwykła ciekawość. Co czytasz? Masz ulubioną(...)francuska kucharka Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek
KUCHARNIA