Święta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwiętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż
Kulinarna (nie)codziennośćPrzed świętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuwersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć. Normal 0 21 false false false(...)mąkę z sodą, przyprawą i kakao oraz sól, jajka i napar kawowy. Wyrabiamy ciasto mikserem- końcówki haki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na najlepiej 5-6 tygodni, ale gdy zrobimy je teraz, wyjdzie równie smaczne. Po upływie tego czasu, parę dni przed świętami (ja robię to 2-3 dni wcześniej) przystępujemy do pieczenia. Ciasto dzielimy
Wrzosowa PolanaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Jest nim puszysty biszkopt z masą orzechową i
Marta GotujeJuż od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam
Bon appetit mon amiesernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło
Różowa kuchniaZapachniało Świętami w naszym domu. Pierwszy raz z tym roku. A to za sprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak słyszą, że jest z marchewki J Korzenne ciasto marchewkowe Składniki 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki
Pyza i SurówkaTrochę to potrwa, bądźmy cierpliwi :) Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż wszystko razem się ładnie połączy. Zawijamy w folię spożywczą na 20 minut. Ciasto wewnętrzne (zdjęcie powyżej): 220 g mąki krupczatki 150 g smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej(...)fasola. Zatem zostawiamy fasolę w misce, zajmiemy się nią później. I teraz przechodzimy do głównej części. Znowu posłużę się zdjęciami. Ciasto zewnętrzne dzielimy na 14 kulek. Tak samo ciasto wewnętrzne (zdj. 1). Ciasto zewnętrzne spłaszczamy dłonią i zawijamy wokół ciasta wewnętrznego (zdj. 2). Otrzymujemy 14 większych kulek. Każdą z tych kulek wałkujemy (zdj. 3) i zawijamy w rulon zaczynając
Marder&Marder ManufactureJeśli wciąż jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na święta, a dodatkowo posiadacie nadmiar białek, to przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła
MyCookBook.plciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie
Piekę, bo lubięascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób będzie musiał(...)koniec dodać bakalie i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układamy na niej ciasto formując koło z dziurą o średnicy 5 cm. Posypać mąką i odstawić na 30 minut. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, udekorować kandyzowanymi owocami i cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówBardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :) Ciasto
charlotte gotujeciasto. Formuję z niego prostokąt, owijam folią i umieszczam na godzinę w lodówce. Po tym czasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto(...)podsypuję ciasto niewielką ilością mąki. Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum
Mango Papajaciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp Ciasto super, dziękuję Arlette. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli
Kuchnia Pokoleń