Afrykańczyk Witajcie:) przygotowałam dla Was kilkanaście propozycji ciast na święta, mam nadzieję że coś sobie z nich wybierzecie, resztę przepisów znajdziecie w etykietach. Zapraszam :) Miodowa krówka Pawi ogon Królewicz Sernik z kulkami czekoladowymi Herbatnikowiec Snikers inaczej Snikers Sernik na pierniczkowym spodzie Szachownica inaczej Piernik z powidłami Bajka Oczy Carycy Pani Walewska Ciasto czekoladowe z kulkami serowymi Bananowiec
Sama słodycz i szczypta chiliW tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku
Smaki Edytysłynnego batonika Milky Way posmakuje nie tylko dorosłym ale również tym najmłodszym.Pycha! Świetne również na świąteczne okazje może skusicie się i wypróbujecie zamiast tradycyjnego sernika na święta? Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki
Wanilia i KardamonOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnasama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny
Kuchnia u Bietkitamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół(...)dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je i zagniatamy wraz z suszonymi owocami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Ciasto rozpłaszczamy dłońmi na owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan
Poezja smakutakie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech
Moje domowe kucharzenieCiasto bananowe numer trzy! Faza bananowa rośnie z dnia na dzień... zastanawiam się nad zmianą nazwy bloga na np bananowy blog... nie... to brzmi źle... pomyślę nad czymś innym a w między czasie upiekę kolejny chlebek bananowy. Jakie one są pyszne!!! Już nie wiem który mi bardziej smakuje... Nowy bananowy wypiek łączy sobie to co lubię najbardziej: gorzką czekoladę, rodzynki(...)przepadam to aromat tego alkoholu w jedzeniu jest, jak dla mnie, wspaniały. Pamiętacie - śledzie w zalewie z whisky - moje ulubione, lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 180 ml mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli
kulinarnyswiatdomiZakalec? Ciasto nie wyrosło? Było zbyt słodkie/za mało słodkie? Nie posmakowało domownikom, a sam nie dasz rady zjeść całej blachy? A może zostały Ci resztki ciast ze świąt czy jakieś imprezy i nie chcesz ich zmarnować? ZRÓB BAJADERKI! Nie znoszę marnowania jedzenia. Te bajaderki powstały z muffinek, które...wyrosły trochę za bardzo. W efekcie wyglądały nieatrakcyjnie. Robiłam(...)muffiny - bajaderki są mniejsze = wygodniej się je, poza tym wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru
chili & sugarjakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę i wszyscy uwielbiają słodkości. Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki
talerz przyjemnościtemperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzysię nie przejeść w Święta? Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Kuszą zapachem i smakiem tradycyjnych potraw, od których ugina się świąteczny stół. Nie sposób im się oprzeć. Czy koniecznie trzeba? Co robić, by w czasie spotkań rodzinnych nie przejść się, a kolejnych świąt nie przypłacić dolegliwościami żołądkowymi i nadmiarem(...)sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy w smaku. Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem. Z ciastami, jak ze wszystkim, nasz organizm sobie poradzi pod warunkiem, że zachowamy umiar. Jeden lub dwa kawałki ciasta nie wpłyną na naszą wagę
Szybko Tanio Smacznieefektowne. Cieszy oko i podniebienie:) Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania . Jeśli nie piekliście, to zachęcam do spróbowania. Warto je upiec nie tylko od święta. Cudownie lekkie ciasto, biało -czarne ,nasączone Inką biszkopty, masa budyniowa i galaretki, smaki doskonale się ze sobą komponują . U nas będzie powtórka(...)święta. Może z innym kolorem galaretki... Dodam nowe fotki, bo to ciasto kroiłam mało schłodzone i wyszły takie sobie :D Na jasne ciasto: 7 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju (80 ml) ( u mnie z pestek winogron) Na ciasto ciemne: 7 żółtek
Takie tam pichcenieŚwiąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z
Słodkie okruszkiCiasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami . Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy Spróbujcie i Wy
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne
Słodkie okruszkiskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaCiasto w-z to bardzo klasyczne ciasto. Na pewno było pieczone nie w jednym domu. Niemal w każdej cukierni możemy je znaleźć. Jest to jedno z
Kuchnia PaulettesCiasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą
Bon appetit mon amieZapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo
codojedzeniamnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej
Ala piecze i gotujeSernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku
Takie tam pichcenieDziś zapraszam na nieco nietypowe ciasto, czyli ciasto którego jednym ze składników jest... burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i
Kulinarne przygody GatityPełna nadziei sięgnęłam dziś do swojego pudełka, gdzie trzymam ciacha, byłam pewna że jest jeszcze jedno, było ale wczoraj wieczorem, bo dziś rano mój tata, który
greenscarfPo kilku dniach spędzonych na wprowadzaniu zmian bloga i oczekiwaniu na lepszą pogodę, a co za tym idzie odrobinę światła, wracam z nowym przepisem. Chociaż za
brunetkawkuchniPrzepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy
sierotka maRysia w kuchniPiernik jabłkowy jest jednym z najlepszych ciast jakie ostatnio jadłam - a do tego jest bardzo prosty - ideał! Genialne ciasto na święta dla zapracowanych lub zapominalskich Jest bardzo prosty i tani - potrzebne jest do jego przyrządzenia dosłownie minimum składników i wysiłku. Nawet miksera nie trzeba używać Piernik jabłkowy Składniki: 1,5 szklanki przecieru jabłkowego pól szklanki oleju
sierotka maRysia w kuchniWielokrotnie przyznawałam się, że jestem miłośnikiem serników. Gdybym miała wybrać pomiędzy niezliczoną ilością różnych ciast, ciasto które najbardziej lubię, byłby to zdecydowanie sernik. Od jakiegoś czasu
Smaki Ewyświąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche na spód
Ciasteczkowy PotwórKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych
W kuchni wieczoremNa Wielkanoc nie może zabraknąć babki Tym razem proponuję nieco lżejszą od tradycyjnej wersję babki na wodzie mineralnej. Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę): 3 jajka
e-PrzepisyKulinarnePrzepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że
W kuchni wieczorembardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować ...Ciasto:2 - 3 jajka ( dałam 2 duże)3/4 szkl cukru3 szkl mąki pszennej3 łyżki śmietany 18%ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody 1 łyżeczka sody3 łyżki kakao2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu
kulinarnyswiatdomipatyczkiem.Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego
ladykitchen