ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:7/212)

Korzenne ciasto dyniowe 2494

Korzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis

Smakołyki Bereniki
Polewa czekoladowa 141

Zbliżają się święta, a więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka z makiem w 8 minut 130

puder przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, suchy mak i pozostałe składniki. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na około 2-3 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Piec 8 minut w temp. 190 stC. Podawać najlepiej przełożone powidłem śliwkowym (podczas Świąt szczególnie o aromacie korzennym Stovit ) Zapraszam do odwiedzania profilu Stovit na FB , gdzie codziennie można znaleźć wiele

Tradycyjna Kuchnia
Piernik staropolski / pieczenie 211

trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu mąka

DefinicjaSmaku
Piernik staropolski-dojrzewający 169

Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą(...)minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić

Moje domowe kucharzenie
Babka Panettone 121

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100(...)masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone  jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami  mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę

W kuchennym oknie Ewy
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 349

słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pijany murzynek 201

Jeśli nie macie pomysłu na ciasto na święta to szczerze polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste

sierotka maRysia w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający 378

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu(...)jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto czekoladowe z kremem 7204

Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl (ciasto czekoladowe z kremem) i dałam

UgotujmyTo.pl
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 156

nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już(...)sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 247

walczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru

Zgrabne Gotowanie
Ciasto makowe z kremem 729

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka

Kuchnia domowa Ani
Sernik z malinowa nutą 97

Jestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao

Smaki Ewy
Makowiec z Ejszeryszek 212

sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi o dobroci makowca. Od wielu wielu lat nie kupiliśmy do domu na święta żadnego ciasta - pieczemy sami . Może nie najlepsze doświadczenia z minionej epoki powodowały, że żaden nam nie smakował a jego skład był jedną wielką zagadką. Ten od Pani Celiny z Ejszeryszek, możemy(...)spokojnym sumieniem polecić, zresztą tak samo jak inne produkowane tu ciasta. Są naprawdę pyszne, przyjemnie pachną i wyglądają. Można je kupić na targach i festynach – raczej nie spotkamy ich w sklepach. Najbliższa okazja nadarzy się przed świętami. Wieść gminna niesie, że będzie je można kupić w Warszawie przy pl. Wilsona (już jest), od 14 grudnia w Blue City oraz

królestwo garów