ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:7/212)

Piernik staropolski / pieczenie 246

trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu mąka

DefinicjaSmaku
Piernik staropolski-dojrzewający 192

Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą(...)minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić

Moje domowe kucharzenie
Babka Panettone 150

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100(...)masła2 łyżeczki soli100 g rodzynek ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone  jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami  mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę

W kuchennym oknie Ewy
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 380

słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pijany murzynek 239

Jeśli nie macie pomysłu na ciasto na święta to szczerze polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste

sierotka maRysia w kuchni
Piernik staropolski dojrzewający 409

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu(...)jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto czekoladowe z kremem 7243

Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl (ciasto czekoladowe z kremem) i dałam

UgotujmyTo.pl
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 185

nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już(...)sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 272

walczyć ze sobą codziennie przy porannej kawie. Ale jak już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru

Zgrabne Gotowanie
Ciasto makowe z kremem 771

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka

Kuchnia domowa Ani
Sernik z malinowa nutą 131

Jestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao

Smaki Ewy
Makowiec z Ejszeryszek 242

sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi o dobroci makowca. Od wielu wielu lat nie kupiliśmy do domu na święta żadnego ciasta - pieczemy sami . Może nie najlepsze doświadczenia z minionej epoki powodowały, że żaden nam nie smakował a jego skład był jedną wielką zagadką. Ten od Pani Celiny z Ejszeryszek, możemy(...)spokojnym sumieniem polecić, zresztą tak samo jak inne produkowane tu ciasta. Są naprawdę pyszne, przyjemnie pachną i wyglądają. Można je kupić na targach i festynach – raczej nie spotkamy ich w sklepach. Najbliższa okazja nadarzy się przed świętami. Wieść gminna niesie, że będzie je można kupić w Warszawie przy pl. Wilsona (już jest), od 14 grudnia w Blue City oraz

królestwo garów
Ciasto pomarańczowo-imbirowe 157

Kasią Ekstra Maślany Smak były przepisy, ja zdecydowałam się na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g

Kulinarne życie
Ciasto czekoladowo buraczane 170

Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam.  Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Mama Gotuje
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 270

potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że  około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu. Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności? 1. Planuj zakupy Zrób listę i trzymaj się(...)osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy

Tradycyjna Kuchnia