ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:19/212)

Kostka Rocher 7296

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plKochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane(...)sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta

Marta Gotuje
Snikers z pekanami 211

idealne ciasto, które warto zrobić 2-3 dni przed świętami, ponieważ potrzebuje czasu, aby ciasto zrobiło się cudownie miękkie. W smaku wyborne, do kawy genialne!.  Ja użyłam orzechów pekan, ale nasze krajowe orzechy włoskie też będą doskonałe do tego ciasta. Duża forma do ciasta 40x25 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej

Apetyczna babeczka
piernikowa chatka 202

Piernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że  dach się  nie zawalił się:) W końcu(...)domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D  Składniki:0,5 kg mąki12,5 dag miodu płynnego2 jajka3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki cukruopakowanie przyprawy do piernikałyżka kakaolukier:2 białka15 dag cukru pudrubarwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć formy. Mój

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowa baba z ziemniakami 219

udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona(...)jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką, żeby nie wysychało – trzeba też uważać żeby nie było przeciągów], bo im dłużej ono rośnie, tym delikatniejszą ma strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze

moj przepis na
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 118

Już za kilka dni Święta :) Zapewne większość z Was już ustala sobie harmonogram zajęć kuchennych, aby ze wszystkim zdążyć. Podsuwam zatem, przepis na ciasto, które możecie zrobić już w weekend. Nic się nie bójcie, że podacie je gościom nieświeże, ono musi poleżeć dwa dni, aby zmięknąć. Jest(...)prawdę smaczne, a wygląd orzechów w karmelu na wierzchu, nie pozwala oderwać od niego oczu. Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa

Kuchnia w opałach
Deserowy consensus - Seromakowiec 367

Muszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada pandanowa z ananasem i kokosem 219

Zieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1626

dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi, nawet laik kuchenny. Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka "Zachód słońca" 223

potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180oC Czas pieczenia: 50-60 min  Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto miodowo – orzechowe 412

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone

Moja Delicja
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 179

sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mille feuille czyli Napoleonka 269

Jeszcze wczoraj byłam święcie przekonana, że napoleonka to nasze rodzime ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego pochodzenia). Oryginalne francuskie mille-feuille składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy

Mia Cucina Sofieta
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 1 388

przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta. Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad: przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli(...)firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania to mogła być mąka (zazwyczaj nie jest podany procentowy skład, ale mąka była na pierwszym miejscu w składzie, więc musiało być jej najwięcej

Pora coś zjeść
Ciasto imbirowo – gruszkowe 250

chwilę przed Świętami chcę się jeszcze z wami podzielić przepisem na ciasto imbirowe. Lubię ciasta, które są smaczne, a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy. Moja mama ostatnio stała się wielką fanką pieczenia i nałogowo ogląda programy kulinarne. Żeby tego było mało korzysta również z książek kucharskich, które wypożycza z biblioteki. Ostatnio pożyczyła mi malutką książkę z przepisami(...)całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z blaszki i gotowe. Przed Świętami to ostatni wpis, więc przy okazji

Niebieski kubek z kawa
Ciasto "Pijak" 412

się troszkę długi. Poza tym "Pijak" najtańszym ciastem też nie jest ze względu na dość dużą ilość składników. Jednak na jakieś większe przyjęcie, czy np. święta zdecydowanie polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego

Słodka Strona