Cześć dziś mam dla Was tort piwno-rumowy. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem
Panda i jej światWigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki(...)miksuję z serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango Papajalodówce mogą czekać nawet 3 tygodnie. Należy jednak pamiętać, by lukrować czy polewać czekoladą tylko te, które zamierzamy podać. Udekorowane ciasta należy bowiem zjeść w ciągu 2-3 dni. Wszystkiego najsmaczniejszego na święta i Nowy Rok życzy Ewelina, www.ratunkuobiad.blogspot.com
Ratunku obiadŚwięta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki(...)ciepłego mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami
Z Majeczką w kuchnicałych pomarańczy i orzechów włoskich. Nieco pracochłonne (ja każdy blat piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciasto było absolutnym hitem tegorocznych świąt :) Choć nie ma w sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
DefinicjaSmakuwszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić parę grudek, jakie stworzą się po dolaniu soku do rozpuszczonego cukru, a druga: JEST GO ZDECYDOWANIE(...)drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki
Moja Delicjaszkoły, i jak myślę o tym, wszystko zaczyna mi w brzuchu jeździć, ale... Może to jednak z podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie. Stwierdziłam(...)weszłam do kuchni, plan już był gotowy.Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt.Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika
Mania GotowaniaŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni(...)obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego
greenscarfkażdym razem się udają i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam Wam spróbowanie :) Ze względu na zawartość miodu oraz sporej ilości orzechów Snickers świetnie nadaje się także na Święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto: 560 g mąki pszennej 160 g cukru 2 duże jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej
MyCookBook.plŚwiąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum
W mojej holenderskiej kuchniPamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja. SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki(...)szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny
słodki bratekUważam, że to najlepsze domowe pierniki jakie do tej pory przygotowałam, a próbowałam kilka przepisów. Nie ma na co czekać i kto planuje upiec na te święta pierniki z leżakującego ciasta, powinien już teraz zabrać się do pracy
Przysmaki KarolkiSeromakowiec to ciasto, które piekę na każde święta. Nie zabraknie go również na tegorocznym wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 100g margaryny, 1,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa makowa: 400g maku mielonego MAKAR, 1/2 kostki margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie
Tradycyjna kuchnia Kasi