ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:209/437)

Niedzielne gofry 177

miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, chociaż same lub tylko posypane cukrem pudrem są równie wyśmienite. Najlepiej

Ratunku obiad
Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką 10004

zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką blachę. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki(...)esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze

Bullio
Czekoladowiec z porzeczkami 178

pieczenia, kakao, sodę Jajka ubijamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladę, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki, łączymy za pomocą miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 38x25. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszek budyniowy

Pobite gary Barbary
Puszysty cukiniowiec 123

ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki cukini startej na grubych oczkach - 3 łyżki kakao - 8 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 szklanki oleju - 1 gorzka(...)tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Drugą

Zainspirowana w kuchni
Męski drożdżowiec ze śliwkami 160

elementem ciasto drożdżowego jest... ... kruszonka! Im więcej tym lepiej... Owoców sezonowych nie brakuje, więc moje ciasto ma w sobie śliwki ;) Można dać jabłka lub brzoskwinie. Męski drożdżowiec ze śliwkami      Składniki: 5 jajek 10 dag drożdży  1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka letniego mleka 5 szklanek mąki cukier waniliowy 70 dag śliwek lub innych owoców(...)dużej misie rozkłócamy jajka. Na tak przygotowane jajka wsypujemy pokruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy, wlewamy olej i mleko, a na koniec przesiewamy mąkę.  Wszystkie składniki przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 3 godziny do ciepłego pomieszczenia. Nie mieszamy! Po 3 godzinach ciasto mieszamy łyżką i wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę.  Na ciasto wykładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Ciasto

Lawendowe Niebo
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 199

uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół godziny. 2. FORMY DO TARTALETEK (3 min) Formy smarujemy masłem lub olejem, oprószamy mąką i usuwamy jej nadmiar, obracając je do góry nogami i uderzając

Nerds Kitchen
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 317

wymagające dużo pracy.Z dodatkiem soczystych truskawek.Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.Proste, szybkie i niedrogie.Polecam! Składniki:Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej(...)formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Truskawki umyć

Gospodyni Miejska
Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada) 123

pomiędzy tradycyjnym biszkoptem, a Amerykankami .  Pamiętajcie, że ciasta z amoniakiem muszą troszkę przestygnąć przed konsumpcją, żeby pozbyć się zapachu amoniaku ;) CIASTO Z MIKROFALI, Z AMONIAKIEM Składniki: - 1 jajko - 2 łyżki cukru-pudru - 3 łyżki mąki - 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła - 3 łyżki mleka - 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i mleko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę

Życie zamknięte w smaku
Cukiniowe placuszki 153

czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem.  Mąkę, jajka i jogurt wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niej warzywa. Masę nakładaj za pomocą łyżki, smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 147

śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto  450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny  Na krem 250ml kremówki(...)obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Po upieczeniu studzimy. Jeśli po urośnięciu

les mirabelles
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 135

pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy

Kulinarna Patilogia
Jagodzianka na pocieszenie 167

Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać się od krawędzi naczynia. Tak przygotowane przykrywamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Faworki 1885

masła 1 łyżka spirytusu (ewentualnie bardzo mocnego alkoholu, ja do dzisiejszych faworków dałam rakiję) + 1 l oleju do smażenia (będzie trzeba go wymienić w połowie pieczenia) Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Oddzielamy białka od żółtek, będziemy potrzebować 3 żółtek i 2 całych(...)lepiej napowietrzone (to dzięki temu faworki podczas smażenia ładniej urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej

Ciastkozercy
Babka w polewie czekoladowej 174

łyżekocet 2 łyżkiolejek cytrynowypolewa czekoladowawiórki kokosoweSposób przygotowaniaŻółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę.Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Kuchnia Danusi