przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz z kaszy jaglanej i sera: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 cebule 2 łyżki oleju do smażenia 250 g twarogu półtłustego(...)sól i pieprz do smaku Farsz: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Studzimy, dodajemy rozdrobniony twaróg, oraz podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto na pierogi: Do misy robota wsypujemy mąkę, dajemy sól i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmisce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu
Bon Appetit MałgorzatyOlej rozgrzej do 170 stopni. Jeśli nie masz w domu termometra kuchennego wykonaj test (gdy wydaje ci się, że olej jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie
Wielki apetytdokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Składniki na ciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka kropli aromatu) Dodatkowo: olej do smażenia około 500 g konfitury/marmolady różanej lukier z 1 szklanki cukru pudru(...)miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kładziemy na wysypanej mąką stolnicy i rozwałkujemy na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, a następnie odstawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można zacząć podgrzewać olej. Pączki smażymy w 175-180 ºC z obu stron. Temperatury oleju należy cały
Food Squaredrożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli(...)mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Farsz W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki i dusić na patelni z łyżka oleju, aż całkowicie odparują. Ja jestem wygodna
Grunt to przepis!Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarnymożna użyć maszyny chlebowej. Czegokolwiek, aby wyrobić. Jak dla mnie to i w betoniarce możecie to zrobić :) I wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki. Ja swoją keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko spryskuję olejem (mamy taki fajny olej w sprayu). I zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (lub dłużej - w zależności od temperatury). Aż wypełni formę(...)cieplej i mniej przeciągów tym szybciej. Ale minimalny czas to 12 godzin. Chociaż zdarzało się (przy niższych temperaturach lub przeciągach), że musiałem i ok. 24 godziny poczekać aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie
Marder&Marder Manufactureniechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory! Przygotuj: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże jajka 250g. cukru 1 i 1/3 szklanki oleju Rozmrażamy szpinak(...)miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy
MarcinChefciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji waniliowej >klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/3 szklanki oleju , 1 łyżeczka cynamonu(...)cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać do jajek i ubijać. Dodać esencję waniliową z żurawiny i olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około
Codzienna kuchnia niecodziennasól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem(...)łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto
Moje domowe kucharzeniejajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron. Nakładamy dżem malinowy i serek lub jogurt. Podajemy ze świeżymi owocami
FitKotdużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)sól, całość wymieszać. Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę
Mama GotujeSkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając
Luźna KuchniaSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia