modyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao(...)być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, dodając następnie cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników. Dobrze połączyć mieszając trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Plate of Joyłyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany 30-36%2 jajkaokoło 50-100 g sera pleśniowegosól, pieprz1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią(...)gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek
UgotujmyTo.plmieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy. Krok 2 Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie
CoolinarniePLWtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze do niego wrócę. Bo choć małe i niepozorne, to drzemie w nim moc. SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem 150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g(...)Migdały podpiekamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Podprażone studzimy, wrzucamy do miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy
les mirabellesmyślami od kiedy na Instagramie trafiłam na zdjęcia cronutów u Łukasza z food2 . Jednak pomysł smażenia już i tak dość tłustego ciasta półfrancuskiego wydał się lekką przesadą nawet mi. Bardziej amerykański może być jedynie smażony w głębokim oleju snikers (tru stori). Posypany karmelizowanym bekonem. I polany cynamonowym lukrem. Nie żebym tego nie ugryzła- ale podejrzewam, że jadłabym w tempie jednego(...)roślin. I tu pojawiają się cruffiny- wypiekane w piekarniku nie wydają się aż tak wielką groźbą. A poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk) 1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę
les mirabellesjeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka 1 (i 1/3 w oryginale ale myślę że za dużo) oleju 2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Odsączyć szpinak. Jajka zmiksować z cukrem, pod koniec dodając olej
W kuchni bez szafekPięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi . Polecam! składniki - 8 placków(...)suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej
Stare GaryZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Jadło i czytadłoubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze
Poezja smakubądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka; – 30 g drożdży; – 1 łyżka cukru; – 1 łyżeczka soli; – 5 łyżek oleju Wykonanie: Zrobić zaczyn z pokruszonych drożdży, mleka, cukru oraz 2 łyżek mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną(...)Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić
dom-agi.plcieście francuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte(...)przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam
mojewypiekiinietylkoprzepis? Po pierwsze: jest zdrowy. Toż to naturalne słodkości! Banan, daktyle i kakao, bez mąki i oleju. Czy to nie brzmi super? Po drugie: jest smaczny. W trakcie przygotowywania składników być może się zawahacie, czując intensywny zapach fasoli. Nie bójcie się jednak, gotowe ciasto będzie naprawdę smaczne, a fasola nie będzie w nim wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie
Proste-przepisy.plSPOSÓB WYKONANIA : Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy
Basia w kuchniSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo
Tradycyjna KuchniaRazowa pizza z serem korycińskim Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 1 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki
Kuchnia co dnia