ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:227/437)

Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 203

szklanki ciepłego mleka sojowego 2 jabłka  2 łyżki rodzynek (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego olej do smażenia (u mnie ryżowy)  cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką(...)sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, najlepiej dłonie natłuścić jest delikatną warstwą oliwy.  Przykryj ściereczką i pozostaw je jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzej 2-3 cm warstwę oleju (powinien być dobrze rozgrzany tak, aby racuchy skwierczały) i na średnim ogniu smaż racuchy

Roślinna - blog wegański
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 206

pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i  drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)ugotowane cebula sól, pieprz olej   Wykonanie:Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu). Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż  będzie elastyczne.Następnie rozwałkować, wycinać krążki

Anioły w kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 120

niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne. A smak? Sami się przekonajcie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru demerara 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)łyżki mąki łyżeczka cynamonu łyżka oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na wymiary blaszki (użyłam formy 22 x 33 cm). Rabarbar obieramy

Mienta blog
Śledzie korzenne 434

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Kluski białe z pieczarkami 157

polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej      Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.   Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.   Ziemniaki mielimy w maszynce.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu(...)Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.   Kluski układamy na tacy.   W szerokim garnku

Maminek kulinarny
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 260

kurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia(...)tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada co w przypadku kulek, patrz na lewo). Na początku krążki spadną na dno, ale po chwili

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 148

kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy

kolorowotorcikowo
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1133

Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Muffinki szpinakowe z truskawką. 185

pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju ,część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)cytryną na gładką masę ,u mnie prawie na gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest

Ladylaura.
Pancakes 115

miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta gęstości śmietany. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.  Placuszki przewracać na druga stronę

Mama Gotuje
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 198

wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)  J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe nuggets'y 195

minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta.  Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry

Piąty grzech główny
papierówki w kakaowym cieście... 182

szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztuk jajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 276

pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego(...)plaster ciasta i zlepić jego brzegi w typową dla wontonek rozetkę (lub jakikolwiek inny sposób) . Zagotować wodę do wrzenia, delikatnie dodać wontonki i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć wontonki z wody i dobrze odcedzić jej pozostałości (jeśli macie urządzenie do gotowania na parze polecam jego użycie zamiast gotowania w wodzie) . W niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać

Jem więc Jestem
Rolada z truskawkami 268

popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt :  5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki oleju rzepakowego(...)Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia. Krem:   300ml śmietanki 30%,  śmietan

Z miłości do słodkości