wilgotne, mięciutkie i długo pozostaje świeże. Trzeba coś jeszcze dodawać? :) Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja na małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę(...)proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę
My simple kitchenpamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto
Z butelką mleczka w tleMini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.Mini Pizze
Słodka Stronaletnie mleko z amoniakiem i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju. Piec w temperaturze 200º do momentu zarumienienia. Gdy przestygną, posmarować odrobiną lukru, posypać posypkami Delecty i odrobiną cynamonu
kuchniabellissima.wordpress.comnutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat. Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica . Składniki : 2oo g czekolady + 4 łyżki przegotowanej wody 4 jajka 1 szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki 180 ml oleju 1 płaska łyżeczka kardamonu Piątnica 1 czekolada(...)przegotowanej wody. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Do jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilimleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką Nastawić piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki się miesza (można nawet w blaszce, w której będzie pieczone ciasto) – a tą czynność dzieci lubią najbardziej. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 240 g cukru kryształu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek oleju 250 ml wody pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki(...)mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
Made By Mom And Sonszczypta soli 1 łyżka masła 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego olej do smażenia białko (do sklejania różyczek) cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie(...)wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki. Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem. Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBaaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci. Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach. Składniki: 200g masła ½ szklanki oleju 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżek kakao miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 20g proszku do pieczenia Wykonanie: W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści(...)miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu
Pyry na GazCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami
Kulinarny karnet Christopheraubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła(...)wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
VioletoweKucharzeniekontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się ze mną swoimi wynikami!Składniki:3 żółtkajajko100 g cukru1/2 szklanki mleka210(...)śmietankowegoszklanka truskawekSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy.W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki
Słodkie Przyjemnościciepłej wody-5 żółtek-10 dkg masła-10 dkg drożdży-2 łyżki cukru-szczypta soli-aromat śmietankowy lub wanilinowy-20 ml spirytusu lub wódki-konfitura na nadzienie-olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłej wody i szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Przelewamy rozczyn do większej miski, dodajemy kolejną szklankę ciepłej wody, szczyptę(...)wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając.Gotowe pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamydo wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej.Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju wrzucamyplasterki surowego ziemniaka - jeśli olej będzie mocno bulgotał przy ziemniaku, tzn. , że możnawkładać już
Maminek kulinarnyprzede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)Na ciasto: 3 szklanki mąki (400g)1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli1 szklanka ciepłego mleka25g drożdży3 łyżki oleju Na sos:6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz
Szefowa kuchnichudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik do 180 C.Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy
Moje domowe kucharzenie