Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 208obrotów i gotowe :) Mięciutkie i długo zachowujące świeżość. Z sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w jedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru
My simple kitchen
Waniliowe ciasto z owocami. 193prosty przepis, szybki w wykonaniu i jeszcze nigdy nie zawiódł. Bardzo polecam! Składniki na waniliowe ciasto z owocami na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę o wym. 24x28 cm 3 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 250 mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy(...)dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki
Rozpustne gotowanie
Anielskie ciasto szyfonowe 184jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake Składniki 8 białek ze średniej wielkości jajek 40 ml oleju 80 ml mleka 70 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli laska wanilii 70 g cukru pudru Przygotowanie W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią,składniki dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy
R'n'G Kitchen
Nepalskie pierożki gotowane na parze 275soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy
Zainspiruj się kuchnią
Babka Wielkanocna z formy glinianej 294cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym
kgwjanczewo
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 202gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść ( ja myję kapelusze) i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku(...)niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni. 4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj. 5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane. 6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem. Udekoruj gałązką lubczyku. Dla osób lubiących konkretną zupę
AZgotuj!
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 193Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) przyprawy: curry, pieprz(...)pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma
Zdrowie na języku :P
Muffinki z brzoskwiniami i prażonym słonecznikiem 168jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cynamon, cukier i 1/2 szklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach
Chleb orkiszowy z siemieniem 209Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 3/4 szklanki siemienia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10
Monia miesza i gotuje
Drożdżówka sypana 181jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO: 100 g drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 szczypta soli KRUSZONKA: 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła Można dodać ulubione owoce lub bakalie, moja
Cakes By Kejt
Tatarskie naleśniki 245oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam
AZgotuj!
Bułgarska Banica wersja wegańska 217oliwy pęczek zielska Wszytko razem zblendować w gładką masę. Ciasto podzielić na 3 równe części, kolejno rozwałkowywać na możliwie najcieńsze ciasto, Smarować farszem Zawinąć rulon i ułożyć ślimaka w żaroodpornym naczyniu Tak przygotowanego: posmarować olejem i piec 40-50 minut w 180 C. Smacznego
greenscarf
Bezglutenowe ciasto z jagodami 227Niedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu
Szybko Tanio Smacznie
Muffinki mocno czekoladowe. 191kawy granulowanej dodajemy ją do mleka i mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę
Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 193jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Rozpustne gotowanie
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 195biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie
Sama słodycz i szczypta chili
kakaowe pancakes-serduszka z białą czekoladą i suszoną żurawiną . na walentynki 210jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki
chili & sugar
Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance 224większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane na szybko 2195jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody. 3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”. Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 234miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut
Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z rabarbarem 130aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.Wystudź ciasto
Wielki apetyt
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 156false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Wielki apetyt
Muffiny z batatami 179minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy
Wielki apetyt
Biszkoptowe z truskawkami 144kompotu Blaszka o średnicy 27 i wysok. 7 Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch Dodać olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować margaryną . Przelać ciasto , na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Rogale śniadaniowe :) 178cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy
MamaOskarka
Tortilla szpinakowa 347ziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5 dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy
Czerwona Porzeczka
Kakaowe muffiny 205mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić
Mama Gotuje
Placuszki bananowo - kokosowe bez mąki i cukru 237Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 218jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym
VioletoweKucharzenie
Pierogi z fetą i szpinakiem 163Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem
Gosia gotuje
Churros - na mój sposób 220ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego do 180-190`C oleju, wyciskamy churros o dowolnej długości - można smażyć proste paski, zawijasy itd. Jak kto woli :) Smażyć około minuty z jednej strony, a następnie tyle
Słodkie Przyjemności
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210895dużej patelni :2 szkl maki2 szkl mleka2 jajka2 łyżki oliwy plus oliwa do smażeniasól Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie
Smaki Edyty
Halloweenowe Muffinki 276wsypujemy do miski wszystkie suche składniki czyli : mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej, w zależności od tego, jak wysokie muffiny chcemy
WeAreCrazy
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 242sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik
W Mojej Kuchni Lubię
Straccatiella na maślance 322Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić
Praktyczna pl