ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:215/437)

Ciasto z herbatą Matcha 208

Japonii duża część słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta soli Polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany(...)Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć

Kuchcik gotuje
Wegańska Panettone 223

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)minut w ciepłym miejscu aby się „obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest

greenscarf
Placuszki z ricotty 172

misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie złociste placuszki (do zarumienienia z jednej strony, po czym odwracamy na drugą stronę). Podajemy z ulubionym dodatkiem

psgotujemy
Kurczak marynowany w sosie arachidowym 205

szczerze, że do gustu przypadła mi także buteleczka w której firma Oleofarm zamknęła arachidowe "złoto". Jestem pod wielkim urokiem oleju arachidowego i chyba na zawsze zagości on w mojej kuchni. Pachnie przecudnie, wspaniale aromatyzuje mięso, nadaje się również do deserów, ciast, naleśników a także do przeróżnego rodzaju potraw na zimno. Serdecznie zapraszam i z najczystszym sumieniem polecam produkty z bogatej

Krakowskie smaki Ani
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 322

opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler)sól, pieprz1  szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodydosłownie szczypta soli  2 jajka1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka  Przygotowanie:Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną(...)kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy

Kitchens Alphabet
Pissaladiere 170

anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody  30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego(...)cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut). W międzyczasie cebulę obrać

Gosia gotuje
Babeczki z Myszką Miki 191

Jako bazę wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , postanowiłam jednak ciemne ciasto zrobić z dodatkiem nie tylko kakao, ale też rozpuszczonej czekolady. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko +ciemna czekolada(...)wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do wymieszanych suchych składników dodajemy resztę mleka, jajko i olej. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania

Ciastkozercy
mini kopczyki kreta z truskawkami 232

szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi 367

misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi. W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Formę muffinkową wypełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe … The post Owsiane muffiny

Moja Delicja
Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 166

miesiącu w wyzwaniu brały również udział: Marta , Justyna , Małgosia , Monika , Iwona. Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki soku z cytryny 25 śliwek węgierek Kruszonka: 5 dag masła 7 dag  mąki

My simple kitchen
Sajgonki z krewetkami 206

pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka(...)jarzyn.  Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki

Taste Therapy
Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią. 303

buchty, pączki,kluski na parze - jak zwał tak zwał ale muszę przyznać że ten smak pozostanie mi zawsze w pamięci. Przypominam sobie jak z samego rana, moja babcia, gniotła ciasto a potem zapach parowanych pączków unosił się nad moim łóżkiem. Babcia zawsze robiła do tego skwarkową okrasę, co po latach wywołało szok wśród moich znjomych ( pączki z tłuszczem(...)wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do miski z mąką i zagniatamy.  Gdy składniki się połączą, dodajemy 3 łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki. Układamy na oprószonej mąką stolnicy.  Przyrządzamy

Olikowa kuchnia
Sernik z pianką 400

mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć(...)dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru

Świat Ciasta
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami 696

jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm  Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek(...)Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Cake Pops 175

linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS               Składniki na około 35 sztuk ·        około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) ·        patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl(...)Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą i zdobimy pozostałe lizaczki. Cake popsy najlepiej przekładać do szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi:   Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania