ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:215/437)

Otrębowe placuszki z malinami 145

ksylitolu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu pod przykryciem, na teflonowej patelni przetartej olejem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Murzynkowe muffinki z niespodzianką Rafaello 158

waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę przykryć koleją porcją ciasta. Piec 20-25 minut w piekarniku

MarciochaKucharzy
Burgery domowe 133

Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu  i sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego odkroiłam górę

Lubczyk i Wanilia
Oponki, krążki, pączki serowe 108

Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący

Smakowy Raj
Domowe nachosy 278

łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 240 ml wody  Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki mocno owocowe 220

banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. W naleśniki zawijamy owoce, ja wykorzystałam

Mój Smak na Życie
Dwukolorowe różyczki z kremu 133

kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor

Ciastkozercy
Prosty pszenny chleb 112

Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Przekąski na karnawał i nie tylko 377

pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi ruskie 152

różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki ugotowane-twaróg-cebula-olej-sól,pieprzZiemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam w maszynce do mięsa. Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 109

rozpuścić w niej drożdże. Wlać pozostałą wodę, połączyć. Wsypać 300 g przesianej mąki i sól, wyrabiać przez kilka minut. Dodać płatki owsiane i olej, połączyć. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety z kalafiora 251

bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kalafior może być zarówno świeży

Gospodyni Miejska
Makowiec zawijany 151

cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części

Aga w kuchni
Czas na Indie! 176

stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni

W kuchni Karmel-itki
Budyniowiec śmietanowy z figami 144

różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut(...)biszkoptu, lekko nasączamy sokiem. Rozpuszczamy 2 galaretki (w 650ml wrzątku), studzimy. Figi (wystarczy 5 sztuk) kroimy w plasterki i układamy na biszkopcie. Gdy galaretki skrzepną, wykładamy je na figi. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja kroiłam… już po godzinie.   Mimo, że budyniowiec śmietanowy z figami jest trochę skomplikowany, warto poświęcić czas i pracę, aby przygotować to  niebanalne ciasto

mojewypiekiinietylko