ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:220/437)

ciasto „truskawkowe pole” 2369

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki(...)kroimy na połówki. wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki

Domowy Smak Jedzenia
Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 127

łyżeczka sody oczyszczonej sól do smaku tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem, dodać pokruszony twaróg, sodę, zsiadłe mleko i sól do smaku. Ucierając dodawać powoli mąkę. Gotową jednolitą masę wlać do formy babkowej. Jajko rozmącić, posmarować ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Podawać ze świeżym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
.578. wegańskie ciast(k)o z lnu 135

wegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie(...)gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać 100ml mleka i wymieszać ponownie. Jeśli ciasto będzie gęste, ciągle mieszając dolewać jeszcze 50ml mleka (może okazać się, że nie będzie potrzeba całych 50ml, więc trzeba kontrolować konsystencję

breakfast of dreams
Ciasto marchewkowe 697

puszystej masy, potem dosypujemy brązowy cukier. Do piany z jajek pomału dolewamy olej. Delikatnie mieszamy. Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp

Luźna Kuchnia
Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 242

szklanki ciepłego mleka sojowego 2 jabłka  2 łyżki rodzynek (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego olej do smażenia (u mnie ryżowy)  cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką(...)sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, najlepiej dłonie natłuścić jest delikatną warstwą oliwy.  Przykryj ściereczką i pozostaw je jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzej 2-3 cm warstwę oleju (powinien być dobrze rozgrzany tak, aby racuchy skwierczały) i na średnim ogniu smaż racuchy

Roślinna - blog wegański
Pierogi z soczewicą oraz pierogi z ziemniakiem i pieprzem 256

pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i  drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)ugotowane cebula sól, pieprz olej   Wykonanie:Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu). Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż  będzie elastyczne.Następnie rozwałkować, wycinać krążki

Anioły w kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 161

niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne. A smak? Sami się przekonajcie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru demerara 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)łyżki mąki łyżeczka cynamonu łyżka oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na wymiary blaszki (użyłam formy 22 x 33 cm). Rabarbar obieramy

Mienta blog
Śledzie korzenne 484

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Kluski białe z pieczarkami 192

polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej      Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.   Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.   Ziemniaki mielimy w maszynce.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu(...)Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.   Kluski układamy na tacy.   W szerokim garnku

Maminek kulinarny
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 319

kurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia(...)tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada co w przypadku kulek, patrz na lewo). Na początku krążki spadną na dno, ale po chwili

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 184

kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy

kolorowotorcikowo
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1175

Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Muffinki szpinakowe z truskawką. 271

pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju ,część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)cytryną na gładką masę ,u mnie prawie na gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest

Ladylaura.
Pancakes 164

miodem albo syropem klonowym. Składniki: 1 i ¼ szklanki mąki 1 i ¼ szklanki maślanki 1 jajko ¼ szklanki cukru pudru ¼ szklanki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta gęstości śmietany. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.  Placuszki przewracać na druga stronę

Mama Gotuje
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 238

wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)  J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania