ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:149/382)

Naleśniki z serem i borówkami 186

Naleśniki możemy przygotować na podwieczorek lub kolację. Bardzo lubię naleśniki na słodko, szczególnie z serem i owocami. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 18% 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram borówek

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 113

cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać 2-3 łyżki śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania

My simple kitchen
Naleśniki z owocami 121

jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką ciasto. Obsmażamy z obu stron na złotawy kolor. Gotowy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, składamy w trójkąt i ozdabiamy owocami.  Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy

cookpl
Placuszki śniadaniowe 150

tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać. 2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać

Kto ugości moich gości?
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 179

kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką i smażyć cienkie naleśniki. Pierwszy na łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka

Gaździnka warzy
naleśniki ze szpinakiem 148

składniki na ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki 2 jajka 1 szkl mleka 1/2 szkl wody szczypta soli 1 łyżka oleju wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)pierzem, mieszamy i ściągamy z ognia aby ser za bardzo się nie roztopił. Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym. składnik na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100 g sera żółtego wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na naleśniki 515

słono. To przepis na idealne ciasto które jest cieniutkie,  delikatne i zawsze wychodzi, polecam. nal Składniki: 1,5 szklanki  1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) 687

Sezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam

Słodkie okruszki
Naleśniki z truskawkami i nutellą 114

jajka 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wszystkie podane składniki zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać odrobiną mąki (ciasto nie może być za gęste). Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Do podania: truskawki Nutella Na każdym naleśniku rozsmarować cienką warstwą nutelli. Na to nałożyć pokrojone truskawki. Zwinąć. Ewentualnie polać jeszcze nutellą

Moja Galeria Smaku
Naleśniki z mąki ryżowej 133

Zapraszam na pyszne naleśniki z mąki ryżowej. Naleśniki ryżowe są bezglutenowe i bardzo delikatne. Polecam na słodko i na wytrawnie. Składniki: 2 szkl mąki ryżowej 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl gazowanej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego(...)Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko, wodę, olej i jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy małe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na początku naleśniki są dość kruche ale pod wpływem ciepła ( jeśli układamy jeden na drugim) stają się elastyczne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 212

należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny. Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku 93

przyprawie do gyrosa w połączeniu ze świeżymi warzywami – to już jest pyszne. A to tylko farsz schowany w naleśniku, który zapiekamy z sosem ketchupowym i serem żółtym, a podajemy z sosem czosnkowym – to już prawdziwe niebo w gębie! Składniki na naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku (wyszło mi 11 sztuk): 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej(...)sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki

e-PrzepisyKulinarne
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 148

ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.  Na patelni smażymy naleśniki.  Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną.  W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą

Moja smaczna kuchnia
"ruskie" naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym 170

zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku. Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu szczypta suszonego lubczyku(...)dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Wstawić

6niebo
Ciasto na naleśniki - crepes! 106

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej(...)masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania