ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:148/415)

JAGODZIANKI – DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ 287

wiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Zielone naleśniki 174

naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.  Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.  Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę. Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski

Kuchcik gotuje
Pancakes z malinami i brzoskwiniami, czyli sobotnie śniadanie mistrzów 231

świętami, ale weekend wielkanocny nie sprzyjał takim smakołykom. Pancakes na sposób polski z twarożkiem, malinami, brzoskwiniami, syropem brzoskwiniowo-malinowym i bitą śmietaną. Jako dodatek - golden syrup z poprzedniego postu . Naleśniki smakują jak gofry, a porcja widoczna na zdjęciu jest bardzo sycąca. Polecam na dobry początek weekendu. Składniki (porcja dla 4 osób) : pancakes 3 nie do końca pełne szklanki mąki(...)syrop się ostudzi zgęstnieje. pancakes Wymieszać mikserem w misce wszystkie składniki. W moim przypadku konsystencja była gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe. Najlepiej spróbować usmażyć pierwszy naleśnik i sprawdzić na sobie czy jest smaczny, nie za bardzo gumiasty :) Kiedy naleśniki są gotowe, tworzyć "torty" w następujący sposób. Położyć na talerzu pierwszy naleśnik. Posmarować cienko twarożkiem i położyć na niego brzoskwinie

W kuchni wieczorem
NALEŚNIKI W PUCHARKU 169

Niestandardowe podanie naleśników. Słodki deser z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym, czekoladą i malinami. Świetna alternatywa na deser w pucharku. Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki’ 2 jaja Szczypta soli 1 łyżka oliwy Ponadto : 200ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Niskosłodzony truskawkowy dżem Lubella czekolada deserowa maliny(...)wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jaja, oliwę oraz sól. Dokładnie mieszamy rózgą do połączeni składników. Ciągle mieszając powoli dosypujemy przesianą mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąkę, gdy gęste mleko lub wodę. Naleśniki smażymy na złoty kolor. W międzyczasie, gdy naleśniki stygną bujamy śmietanę z cukrem pudrem. Placki składamy na pół i zwijamy w rurkę. Wkładamy

Słodki Zakątek
NALEŚNIKI AŻUROWE 140

Dziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil.  Do naleśników wykorzystałam  domową(...)wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wyciskać ciasto tworząc dowolny wzór, smażyć

Zrób to smacznie
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 116

gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju

Smaki Ewy
Naleśniki arbuzowe 126

Arbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne! Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag :) Składniki: 1/4 arbuza 2 jajka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło(...)naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu). Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe

Kolorowy Przepisownik
naleśniki po rusku 6248

składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 10 szt.): 135 g mąki orkiszowej 3 jajka 120 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 288

całość doprawiamy. Obie miseczki przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie polędwiczki osuszamy i lekko rozbijamy, doprawiamy solą. Maczamy mięso w cieście, które powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali, a mięso pozostanie surowe

Życie zamknięte w smaku
Różowe naleśniki 138

szklanka mąki pszennej Jajko Szczypta soli ½ łyżeczka oleju Burak blenderujemy na gładki mus. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu.  Smażymy naleśniki. Smacznego

Kolizje Smaków
NALEŚNIKI (PRZEPIS NA NIEZAWODNE CIASTO) 175

skomplikowanym. Przekonałam się o tym ostatnio i na życzenie jednej Czytelniczki, postanowiłam umieścić na Blogu prosty i niezawodny przepis na naleśniki.  Jest to przepis dla tych wszystkich, którym ich smażenie nie zawsze wychodzi z powodu "złego" ciasta, a także dla tych, którzy nie są do końca zadowoleni ze swojej receptury lub po prostu chcą wypróbować nową :))) Ja smażę(...)olej) i jajka. Zmiksuj wszystko mikserem lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładką i jednolitą masę.  Ciasto odstaw na bok na około 30-40 minut , aby trochę "odpoczęło". Jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok, naleśnik też wyjdą smaczne.  Smaż naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni do ścięcia i delikatnego zrumienienia z obu stron.  Ja dodatkowo smażę każdy

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami 142

wierzch: płatki migdałowe płatki „Lubella” corn flakes kakao i miód 1 łyżka masła Dodatkowo: jogurt naturalny (lub śmietana 18%) płynny miód Przygotowanie: Naleśniki czekoladowe: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Patelnie teflonową rozgrzewamy i wlewamy porcję ciasta podnosząc(...)kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz czereśni dokładnie ze sobą mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i kładziemy wydrylowane czereśnie. Zwijamy w rulon i przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch: Roztapiamy łyżkę masła i za pomocą pędzelka smarujemy naleśniki. Całość posypujemy lekko rozkruszonymi

Oryginalny smak
Puszyste naleśniki z mąki kokosowej (gluten free) 191

mój).  Jeśli śledzicie moje przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej(...)Olejowego Raju ) 1 szczypta soli (solidna) Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki smażyć

Di gotuje
Nalesniki z jablkami 193

przez Irene i Andrzeja i przypomnialy mi sie wlasnie te nalesniki. To wspaniala propozycja na podwieczorek, posypane cukrem sa idealnym dodatkiem do popoludniowej herbatki. skladniki: okolo 2,5-3 szklanki maki 0,5 litra mleka 2 ajka pol szklanki oliwy 1 szklanka smietany szczypta soli jablka wykonanie: Wszystkie skladniki ciasta mieszamy mikserem. Ciasto powinno byc na tyle geste(...)Jablka kroimy na male i cienkie kawalki. Mozemy je dodac bezposrednio do ciasta lub ukladac na ciasto juz na patelni. Ja osobiscie wkladalam jablka do ciasta. Ciasto wykladalam na patelnie lyzka formujac male nalesniki. Smazymy je z obu stron. Podajemy z cukrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Naleśniki gryczane, opcjonalnie bezglutenowe... 123

posmaruj delikatnie olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron, używajac około 1/2 szklanki ciasta na każdy. Podawaj z ulubionym nadzieniem. Co jeszcze? Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu, kiedy jest potrzebne. Można użyć gotowej, kupnej mieszanki bezglutenowej, lub zrobić swoja. Naleśniki można zrobić wcześniej, zawinać w folię, lub zapakować w plastikowe torebki i zamrażać

Lejdi of the house
Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami 112

pierś z kurczaka 1 duża cebula 5-6 pomidorów suszonych mały por oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Naleśniki:  Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam cienkie naleśniki. Farsz: Soczewicę

nietadieta
Dorsz atlantycki w piwnym cieście 99

pszenna Ziołowa przyprawa do ryb vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy ½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż do naleśników. Rybę oczyszczamy, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza w gęstym cieście, wyjmujemy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania