ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:145/382)

Naleśniki maślane 130

opcjonalnie cukier 2 szklanki mleka sól tłuszcz do smażenia Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na  około pół godziny, a następnie smażyć cienkie naleśniki. naleśniki maślane

O kuchni z uczuciem
Krokiety z gyrosem 586

gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę. Składniki (na około 16 krokietów): Naleśniki: 3 szklanki mąki (szklanka - 220 ml) 4,5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi(...)pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki drobno

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki szpinakowe z cukinią, papryką i kurczakiem 166

Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny, czyli zielone naleśniki z farszem mięsno- warzywnym. Kto spróbuje chociaż jednego naleśnika,  będzie chciał skosztować następnych. Radość dla podniebienia gwarantowana.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka(...)cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 137

Już chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z mąki kasztanowej i quinoa, masło z orzechów laskowych, soczyste, słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoa 5 łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody(...)łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość

Quinoa Raz!
Białkowe naleśniki 117

Przepisów na naleśniki nigdy za wiele! Na blogu, w zakładce „ Naleśniki i Placuszki ” znajdziecie ich już sporo, ale takich jeszcze nie było ; ) Białkowe, zdrowe naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem waniliowego białka. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości". Ja swoje zajadałam z jogurtem naturalnym i naszymi polskimi truskawkami. Musicie wypróbować! : ) Składniki: (na 6-8 sztuk(...)można pominąć) szczypta soli     Przygotowanie:   Wszystkie składniki zmiksować w dużej misce do powstania gładkiej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę (przykryjcie miskę talerzem lub pokrywką, by ciasto nie nachodziło zapachami lodówki).     Po tym czasie naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 175

Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji.   Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie(...)mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu

Zainspirowana w kuchni
Pomarańczowe naleśniki 158

rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną

Pobite gary Barbary
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 140

mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną

Smakołyki Asi
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 142

bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę(...)jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki dyniowe 158

Propozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku. Składniki: - 200 g dyni - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego - skórka z 1/2 cytryny - szczypta przyprawy dyniowej - szczypta soli(...)olej - ulubiony dżem Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce i dodajemy jajka, śmietanę i mleko. Całość mieszamy i dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut a następnie smażymy naleśniki. Naleśniki możemy jeść same, bądź posmarować ulubionym dżemem

Zainspirowana w kuchni
NALEŚNIKI SZPINAKOWE 115

Naleśniki wcale nie muszą być nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem.  Składniki: 200 g mąki pszennej(...)miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój.  Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem

Kukuleczki
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 110

naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu  Kwestia smaku . Przepis(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę

kawawszklance
Naleśniki serowo-bananowe 148

oleju nadzienie 300 g białego sera 2 duże dojrzałe banany 3-4 łyżki cukru  waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Ser, banany oraz cukier zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem serowo-bananowym. Polać czekoladą

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 695

. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ).  3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.  4. Czekoladę połamać na kosteczki

Kto ugości moich gości?
Pancakes (placuszki) z malinami 112

Pancakes to  rodzaj amerykańskich puszystych placuszków, serwowanych na śniadanie. Ciasto na nie przygotowuje się takie jak na naleśniki,  z tym, że powinno być ono gęste, o konsystencji kwaśniej śmietany. W swoich składnikach posiada też proszek do pieczenia i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki(...)mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania