prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz do moich migdałowych naleśników. I tak też się stało :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)gruszka cukier cynamonowy A jak to zrobić: Z mąki, mleka, migdałów, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej puszyste, można dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i startą na tarce gruszkę
Kuchnia w opałachcukier puder i sodę/proszek. Wrzucić pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Posiekać drobno nożem, razem z suchymi składnikami. Wrzucić jajko, kilka łyżek jogurtu. Zagnieść ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną i cukrem brązowym w niewielkiej ilości
Corner With RecipesWarzywne naleśniki z roszponką i żółtym serem to czysta prostota. Idealne na szybki obiad z pozostałości w lodówce, bo tak naprawde można dodać do nich wszystko :) Składniki: *1,5 szklanki mleka *1,5 szklanki wody gazowanej *2 jajka *2 szklanki mąki *sól, pieprz *1 cebula *1-2 ząbek czosnku *1 papryka *1 pomidor *1 puszka kukurydzy *200g szynki *300g(...)oregano Przygotowanie: 1. Przygotujemy ciasto naleśnikowe łącząc 5 pierwszych składników. 2. Cebule zeszklić na patelni, następnie dodać drobno posiekany czosnek i papryke. 3. Między czasie posiekać pomidora, 200g sera i całą szynke w drobną kostke i dodać do ciasta. 4. Następnie zawartośc patelni i kukurydze również łączymy z ciastem i doprawiamy przyprawami. 5. Smażymy naleśniki na oleju. 6. Pozostaje
FITBUuKbanany, syrop klonowy WYKONANIE Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i powoli wlewać wodę mieszając. Wody należy wlać tyle by ciasto miało konsystencję śmietany. Im gęstsze będzie ciasto, tym grubsze i bardziej puszyste będą też naleśniki. Gotową, dobrze wymieszaną masę przykryć przejrzystą folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Na patelni(...)rozsmarować nieco masła i wlewać ciasto wyciągnięte prosto z lodówki. Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem klonowym z plasterkami banana
Passions hobbies lifezawsze robię naleśniki "na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier(...)cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami
ChilliJemyDelikatne, elastyczne, znikają szybciej niż się je smaży, mowa oczywiście o naleśnikach. Moje dzisiejsze są przepyszne, polecam gorąco. Ciasto można zrobić dnia poprzedzającego smażenie na wieczór i wstawić do lodówki, wtedy nabierze jeszcze większej delikatności. Podałam je z dżemem z borówki amerykańskiej, są rewelacyjne. Naleśniki z dżemem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieroztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą
O kuchni z uczuciempalet. Mam nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!" Składniki : szklanka mleka woda mineralna(...)śmietany 12% Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ). Biały ser mieszamy
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą i bananami.Są bardzo smaczne,zapraszam. Składniki: mleko kokosowe 1 szk mąka z amarantusa 0,5 szk mąka pszenna 1 szk jajka 2 szt kakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny(...)amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta żeby zakryło czekoladowe paski.Smażyć naleśniki z obu stron.Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić
Ala piecze i gotujeSkładniki: NALEŚNIKI: woda gazowana 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: kasza gryczana 1 woreczek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka , kucharek(...)łyżeczka całe jajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto na 30 minut patelnię do naleśników 28 cm przetrzeć olejem i rozgrzać smażyć cienkie, złociste naleśniki kaszę gryczaną ugotować, pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka
W Mojej Kuchni Lubięobtoczenia krokietów 3 jajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę(...)łyżki oleju rzepakowego Semco i dobrze wymieszać. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu
Sama słodycz i szczypta chiliLekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak(...)łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników . Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem . Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju
Buniabaje w kuchnilekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę, zmiksować. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były za grube. Po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać(...)jest on już w cieście naleśnikowym. Farsz: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę
Passions hobbies lifeJabłka w cieście naleśnikowym , czyli placki z jabłkami pokrojonymi w grube plasterki – to pomysł zarówno na słodkie śniadanie, obiad, czy kolacje :) Oprószone cukrem pudrem smakują
Kulinarne Przeboje