Izaura to pyszny kremowy sernik na czekoladowym spodzie, polany również czekoladową polewą. wszystkie smaki doskonale się uzupełniają. Mama kiedyś piekła go często, bo mieliśmy dużo swojskiego
Kolorowy PrzepisownikW moim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go
Food SquareGingerbread men czyli piernikowe ludki. Jak mówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat
maniapieczeniaPyszny sernik "na bogato". Kruchy spód, na nim masa serowa z rodzynkami, to wszystko przełamane smakiem brzoskwiń i udekorowane puszystą bezą - wspaniały!:) wydaje się pracochłonne, ale
Kolorowy Przepisownikwstawiać różne ciasta, danie które zrobię bądź też spróbuję. ;) To ciasto, które dzisiaj Wam przedstawię często gości u nas w domu, na swięta Bożego Narodzenia i nie tylko, jest bardzo dobre i godne polecenia innym :) Ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oliwy 2 całe jajka 1 szkl mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł
Motylkowa KuchniaPiaskowiec to proste w wykonaniu ciasto, które wzbogacone o suszone... Artykuł PIASKOWIEC Z SUSZONYMI OWOCAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEZimowe miesiące to zdecydowanie czas gdy można kupić najsmaczniejsze odmiany pomarańczy. Wybór jest zawsze bardzo duży, spada też ich cena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na
maniapieczeniaW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food SquarePrzypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali , ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję, nie tylko na święta. Przyznam, że jest przy tym cieście trochę pracy, ale efekt wynagrodził wszystkie trudy. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach i moi goście byli zachwyceni! Jeśli
Smaczna PyzaHO HO HO ... No i co ja pocznę ,że świąteczne klimaty , każdego roku atakują nas zewsząd coraz wcześniej ???? Wcale mi się to nie podoba i
Malinowa Kawiarenkadrodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj
W mojej kuchnipewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze! Do tego celu idealnie nada się patelnia marki
Mango Papajapowodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką
Świat CiastaNadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia... Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia. Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce... Wesołych Świąt ! ;-) A ponadto(...)szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na około 20 szt.: 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka rumu 100 g margaryny 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 białko
Świat Ciasta