Makowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po
Mia Cucina SofietaChciałam upiec coś wyjątkowego, ale nie miałam żadnego pomysłu... Postanowiłam zrobić dokładny przegląd szafek. Znalazłam domowe powidła śliwkowe od mamy:) i trochę pierniczków. Zabrałam się więc
Z miłości do słodkościW moim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu
Z miłości do słodkościNa Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady
Z miłości do słodkościTo popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy
Z miłości do słodkościPostanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec prawdziwy, długo dojrzewający piernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne
Z miłości do słodkościNa Święta lubię przygotować coś wyjątkowego, co nadaje się także na prezent, którym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki
Z miłości do słodkościOstatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam
Przysmaki KarolkiCześć :) Pierwsze przymrozki za nami... rano wychodząc na uczelnię zmarzłam... a to dopiero jesień :( Dzisiaj będzie tutaj bardzo kokosowo za sprawą puszki mleczka kokosowego, które dostałam
Pora coś zjeśćCześć :) Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać
Pora coś zjeśćCześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W
Pora coś zjeśćCześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja
Pora coś zjeśćKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i
Smakołyki BerenikiMakowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić
Smakołyki Bereniki