Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła
KreatywnePinyJeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie
VioletoweKucharzenieSkładniki: (Potrzebna będzie foremka w kształcie bałwanka) 225 g mąki 3/4 sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru 3 jajka 50 g jogurtu naturalnego 50 g kajmaku
KreatywnePinywzględu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli
Smakowite DaniaNowy tydzień można rozpocząć nowym przepisem. Po długim milczeniu postaram się wrócić do Was z nową dawką przepisów zalegających już u mnie w folderze na pulpicie
Słodkie PrzyjemnościCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie
pink envelopeBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis
Gosia gotujeWitam, na sylwestrowo- noworoczny czas chcę Państwu zaproponować pyszne ciasto, które robiłam przed laty i chce je odświerzyć! Jest to ciasto, które przygotowujemy wcześniej -przynajmniej jeden
Kuchnia BeatyU mnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPo szampańskiej nocy sylwestrowej zapraszamy na małą słodkość - kostkę cappuccino. To ciasto gości u mnie od niedawna, jednakże przyznać trzeba że już kolejny rok jest ciastem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasta które wyglądają tak wyśmienicie jak Pychotka czyli znana chyba wszystkim Pani Walewska zawsze wydawały mi się bardzo pracochłonne i dość skomplikowane - nic bardziej mylnego! Zabierałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpiekłam na ten weekend kostkę brzoskwiniową. Ciacho idealnie nada się na każdą okazję. Jak to w przekładanych cistach bywa, trzeba na nie dość długo czekać. Ale
Ewa w kuchniW tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może i
KUCHARNIACiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikownia